Op de Talentenmarkt in Geel zijn vandaag tweehonderd werkzoekenden over de vloer gekomen. Opvallend: bij één op de twee werkzoekenden was er een match met een bedrijf. "Zij wandelen buiten met een afspraak. Dat is een succes", zegt Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

Het is de tweede keer dat de Talentenmarkt wordt georganiseerd. "Dit is geen gewone jobbeurs. De 25 bedrijven die hier staan, zeggen voluit dat ze verder kijken dan enkel een cv. Ze letten op mensen die goesting en de juiste attitude hebben", zeggen Els Van Zeir en Vicky Van Wesemael, projectcoördinatoren van Welt bij Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

Welt is een gratis traject van Voka, in samenwerking met VDAB, werkgevers, jobcoaches en arbeidsbemiddelaars. Bedrijven kunnen zich aansluiten als ze van hun werkvloer een opleidingsvloer willen maken.

Op vrijdag 14 september waren er tweehonderd werkzoekenden op de Talentenmarkt in Geel. "Eén op de twee is buitengestapt met een afspraak bij een bedrijf. Dat is een succes. De 25 bedrijven die hier staan hebben elk drie tot vier kandidaten gevonden. Die gaan ze nu uitnodigen voor een nieuw gesprek", zeggen Van Zeir en Van Wesemael.

Helft minder kandidaten
De grafiek van VDAB – de zogenaamde spanningsindicator – toont in één oogopslag hoe groot de druk in deze periode is voor bedrijven om personeel te vinden.

Een bedrijf – in het arrondissement Turnhout – dat op dit moment een vacature uitschrijft, mag rekenen op gemiddeld zes kandidaten. In 2014 waren er - voor diezelfde vacature – nog twaalf kandidaten. Maar door het grote aanbod aan jobs, kunnen werknemers kiezen.

"Je moet als bedrijf dus echt opvallen, wil je personeel aantrekken. Employer branding heet zoiets. Ondernemingen hebben niet meer de luxe om te wachten tot de juiste kandidaat zich komt aanmelden. Een bedrijf moet er zelf uitspringen. Want de vijver van werkzoekenden is in amper vier jaar een pak kleiner geworden", zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

Als werkgeversorganisatie kijkt Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen niet toe langs de zijlijn. Na de Talentenmarkt in Geel, staat er op 26 oktober in Turnhout al een nieuwe editie gepland.