Samen met 80 andere Vlaamse steden en gemeenten viert Geel een hele week lang de derde verjaardag van het wereldwijde akkoord van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's).

Van 18 tot 25 september zetten we onze eigen 'Duurzame Helden' in de kijker. Deze helden zijn Geelse burgers, scholen, organisaties of andere groepen die op hun manier bezig zijn met duurzame ontwikkeling.

De SDG's kunnen onderverdeeld worden in vijf grote thema's: mens, planeet, welvaart, vrede en partnerschap. In Geel gaan heel wat mensen en organisaties aan de slag met deze thema's en SDG's. Stad Geel koos 13 duurzame helden en zet deze week graag hun acties in de kijker.

Een overzicht:
• Bioboerderij De Steenovens die op een duurzame en verantwoorde manier landbouw voert met respect voor dier, landschap, natuur en energie.
• CSA De Plantentrekker is een zelfoogstboerderij. CSA staat voor Community Supported Agriculture, wat betekent dat de gemeenschap de biologische landbouw ondersteunt.
• Fietsersbond Geel vertolkt de stem van de fietsers en zet druk op het beleid voor meer en betere fietspaden, meer ruimte voor fietsers, de aanpassing van verkeersregels op maat van fietsers ...
• Isabelle Mertens is tandartsassistente en zit in het laatste jaar van de nieuwe opleiding mondhygiënist. Ze zet zich in voor allerlei projecten die streven naar een betere preventieve mondzorg.
• Mensen in nood (MIN) is een groep vrijwilligers die zich in anonimiteit inzet voor kansarme gezinnen in Geel met materiële ondersteuning en broodbedeling.
• Natuurpunt Geel - Meerhout zet zich in voor 'Natuur voor iedereen' en houdt zich bezig met het bufferen van proper water in onze natuurgebieden, CO2 captatie in natuurgebieden, natuureducatie ...
• KOGEKA secundair onderwijs richt een onthaalklas in voor anderstalige nieuwkomers voor jongeren van niet-Belgische of niet-Nederlandse nationaliteit. In de OKAN-klas worden jongeren een schooljaar lang begeleid om de Nederlandse taal en cultuur te verkennen.
• Oxfam Wereldwinkel werkt rond eerlijke handel en zet momenteel de problematiek van de cacaoboeren in de kijker. Op 13 oktober is er een ruildag, je kunt dan een lege pot choco ruilen voor een pot choco van Eerlijke Handel.
• Tussenhuis is een opvang- en begeleidingshuis voor thuisloze vrouwen en hun kinderen en is een afdeling van CAW de Kempen.
• Vzw Al-Arm is een vereniging waar mensen met armoede-ervaring het woord nemen. Ze wil armoede bestrijden, armen verenigen, armen het woord geven en werken aan maatschappelijke emancipatie en structuren.
• In de Derdewereldraad werken de NGO- en vierde pijlerleden van de adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking en solidariteit doorlopend rond vele SDG's in hun projecten. Een groep krachtige Geelse wereldburgers!
• Belcotec is een HVAC-installatiebedrijf. Hun ingenieurs en vaklui zorgen voor duurzame oplossingen zoals de installatie van warmtepompen, warmtekrachtkoppelingen, zonneboilers en hybride ventilatieconcepten.
• 't Origineel is een huis van dialoog waar gewerkt wordt aan samenleven in diversiteit. 14 verenigingen van 't Origineel werken aan dialoog, uitwisseling, integratie en signalen rond samenleven in diversiteit.

Als u meer wilt weten over deze duurzame helden, surf dan naar www.geel.be/duurzamehelden. Info over de SDG's vind u op www.sdgs.be.
Zuidergekte

Zuidergekte is een vijfjaarlijks evenement van stad Geel in samenwerking met de derdewereldraad en 't Origineel. Organisaties die een activiteit rond de SDG's organiseren tussen maart en augustus 2019 kunnen een subsidie krijgen. Alle informatie vindt u op www.geel.be/zuidergekte.