De geborgenheid van een eigen thuis, dat lijkt vanzelfsprekend voor de meesten onder ons. Niet zo voor de 3.492 kandidaat huurders op de wachtlijst van de sociale verhuurkantoren in het arrondissement Turnhout.

Sommigen onder hen wonen in woningen met een zorgelijke kwaliteit, wonen met teveel in een te kleine woning of betalen een te hoge huurprijs ten opzichte van hun inkomen. Anderen hebben zelfs geen vaste verblijfplaats en verblijven bij kennissen of in de noodopvang.

In een notendop

Voor deze laatste groep werkten 14 lokale besturen uit de Kempen met Welzijnszorg Kempen een oplossing uit. Samen bundelen ze de krachten binnen de wooncel.

Met de wooncel starten zij een poule van 25 woningen op waar cliënten tijdelijk kunnen verblijven en tegelijkertijd begeleid worden. Momenteel zijn er al 7 woningen in gebruik. Eind 2018 zal de poule bestaan uit 17 woningen. Door deze woningen tijdelijk ter beschikking te stellen kunnen een veelvoud van personen geholpen worden.

Voor Marleen Joris, voorzitter van OCMW Oud- Turnhout, is de wooncel een logisch vervolg op het noodopvangplan Kempen (NOP).

Om te vermijden dat personen gedwongen zouden zijn om op straat te overnachten werken we in de Kempen uitstekend samen binnen het NOP. Maar na deze noodnacht begint het echte werk: de cliënt begeleiden naar duurzame huisvesting.

En dat is precies wat de wooncel doet. Cliënten verblijven samen met hun kinderen 4 tot 6 maanden in een woning van het OCMW. Tijdens deze periode moeten zij zich geen zorgen meer maken over hun slaapplaats voor die avond.

Dat maakt dat ze samen met de maatschappelijker werker van het OCMW aan de slag kunnen om een duurzame oplossing voor hun woonnood te vinden. Het vinden van een geschikte woning staat dan ook centraal in het begeleidingstraject.

Hierbij worden andere levensdomeinen, zoals bij elke OCMW- begeleiding, echter niet uit het oog verloren.

Een sterk Kempens verhaal

Bij sommige bewoners speelt er echter zoveel dat diepgaande begeleiding aangewezen is voordat er verdere stappen mogelijk zijn. Dan komt CAW De Kempen in beeld. Zij zijn van bij de uitwerking nauw betrokken en zetten graag hun schouders mee onder dit project.

Door de inzet van hun woonbegeleiders is een intensieve begeleiding en opvolging mogelijk wat voor een ommekeer in het traject met de cliënt kan zorgen. Daarnaast begeleiden zij ook wooncoaches.

Dit zijn vrijwilligers die samen met de cliënten zaken opnemen zoals het opbellen van verhuurders, het bezichtigen van woningen of organiseren van de verhuis. Door samen heel praktisch aan de slag te gaan wordt de cliënt versterkt.

Naast CAW De Kempen zal ook Cirkant, een organisatie die jongeren en gezinnen begeleidt, zijn wagen aanpikken aan de wooncel zodat er ook specifieke begeleiding voor deze groep van cliënten mogelijk is in de wooncel.

Zo bouwen 14 lokale besturen samen met CAW De Kempen en Cirkant aan een sterk Kempens verhaal voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Ook Eric Vos, burgemeester van Turnhout, onderstreept het belang van gemeenschappelijk aanpak.

"Net zoals andere gemeenten in de Kempen worden wij regelmatig geconfronteerd met schrijnende situaties waarbij er niet direct passende huisvesting voorhanden is.

Voor de stad Turnhout is het dan ook een meerwaarde dat in een solidair netwerk, samen met de andere besturen oplossingen gevonden worden voor mensen in een noodsituatie. Het concept van de wooncel, wordt sterker met elk lokaal bestuur in de Kempen dat zich bijkomend aansluit."

Met deze 25 woningen van de wooncel vullen we een belangrijke schakel in om een zo ruim mogelijk netwerk van expertise en opvangmogelijkheden te creëren in de Kempen. Aan dit netwerk blijven we ook in de toekomst verder bouwen.