De oorzaak van de eendensterfte ter hoogte van het kanaal in Geel-Ten Aard is door een gespecialiseerd labo onderzocht. Het is nu zeker dat de eenden aan botulisme overleden zijn. Intussen worden nog steeds nieuwe slachtoffers gevonden.

Als de kadavers niet aangeraakt worden is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Ook het water van het kanaal is niet besmettelijk.

Na spoedoverleg met de milieudienst, het voedselagentschap, het Agentschap Natuur en Bos, de brandweer en een dierenarts wordt de waarschuwing voor het gedeelte van het kanaal tussen sas 7 en sas 8 opgeheven. Voor het stroomafwaarts van sas 8 gelegen gedeelte van het kanaal blijft de waarschuwing van kracht.

Kajakwedstrijd kan doorgaan

Omdat er geen gevaar dreigt voor de gezondheid als de dode eenden niet aangeraakt worden, werd in overleg tussen de burgemeester en de Geelse kajakvaarders beslist dat de kajakwedstrijd in Ten Aard volgend weekend gewoon kan doorgaan.

Maak melding van dode dieren

De kadavers worden zo snel mogelijk opgeruimd om de verdere verspreiding van de ziekte onder de eenden te voorkomen. De politie zal de oevers regelmatig controleren op dode en zieke watervogels die dan zo snel mogelijk door de brandweer verwijderd worden. De hulpdiensten roepen bezoekers van de kanaalzone op om dode of zieke dieren te melden op het nummer 014 56 62 50 of buiten de werkuren via het noodnummer 100.

Eendenkroos niet de oorzaak

Hoogstwaarschijnlijk komen de reeds besmette dieren in de richting van sas 8 om zich te voeden met het daar massaal aanwezige eendenkroos. Onderzoek heeft uitgewezen dat het eendenkroos niet de oorzaak is van de sterfte.

infocel technische diensten
014 56 62 50
infocel.td@geel.be