Op zondag 19 juni organiseert de Koninklijke Unie van de Floristen van België de dag van het "eenzaam boeketje".
'Het begon in Groot-Brittannië. Daar legde een Britse vrouw op een dag bloemen op straat neer om mee te nemen. Zomaar. Om met de passanten het plezier dat bloemen verschaffen te delen.
Ondertussen is het initiatief ook naar België overgewaaid. De Koninklijke Unie van de Floristen van België roept haar leden al voor de tiende maal op om massaal boeketjes neer te leggen. Een groeiend aantal floristen geeft hier gehoor aan.
Dit jaar doen (tot op vandaag) bijna 100 floristen mee aan de actie. Het gebeurt allemaal op zondag 19 juni: de Dag van het eenzame boeket.
De succesvolle editie van 2021 bevestigt de Koninklijke Unie van de Floristen van België (KUFB) dat ze met de Dag van het eenzame boeket een mooie traditie hebben opgepikt.
De Unie stuurt een mailing uit naar haar leden en zorgt voor mooie kaartjes die de floristen aan de eenzame boeketjes kunnen hangen. Het opschrift luidt : "Ik ben een eenzaam boeketje, neem mij mee en geniet van mij".
"Het initiatief komt inderdaad overgewaaid uit Groot-Brittannië", weet Koen Van Malderen, directeur van de KUFB. "Ook in Mexico, Hong Kong, Zuid Afrika, Australië, Finland, Rusland, Nederland en Duitsland vieren ze de dag van het eenzame boeket."
Wat is er nu zo leuk aan de Dag van het eenzame boeket? K. Van Malderen: "Ongetwijfeld het feit dat het zo onverwacht is, zo verrassend. Je loopt ergens als passant, ziet het boeket, je wilt het graag mee naar huis nemen en dat mag ook. Zomaar!"
Volgens K. Van Malderen spreekt de boodschap achter deze actie voor zich: "Het is een mooi gebaar van de florist aan de medemens om het plezier en de schoonheid van bloemen te delen."
Bloemen schenken maakt zowel de schenker als de ontvanger blij. De grootte van het boeket speelt daarbij een ondergeschikte rol. Elke florist vult de Dag van het eenzame boeket in zoals hij of zij zelf wil. De ene zal misschien kiezen voor bijvoorbeeld 10 kleine boeketjes, de andere voor één groot. Ook de kleur- en soortenkeuze kunnen naar believen ingevuld worden.
De gevonden boeketjes worden gepost op verschillende social media kanalen. De boodschappen die erbij worden geschreven zijn boodschappen van zowel vreugde als verdriet. Ieder van de vinders heeft wel een reden om een boeketje te ontvangen/schenken. De sierteeltsector is meer dan ooit essentieel binnen onze maatschappij.' Foto JP Mika/N.