U bent hier

Eerste bemiddeling burgemeester Kennes : '50 asielzoekers minder in De Residentie ?' (3)

Kasterlee
19.02.2016 - 16.46u
Door: Peter Caers

Het gemeentebestuur van Kasterlee bereidt de mogelijke komst van een collectieve asielopvang in De Residentie op 2 wijzen voor.

Burgemeester Ward Kennes (CD&V): "Enerzijds door erop te wijzen dat 250/300 plaatsen in De Residentie te grootschalig is voor deze specifieke locatie.

Anderzijds door met een taskforce, overleg met doelgroepen en uitwisseling met andere besturen deze uitdaging zo goed mogelijk voor te bereiden.

De tweede piste heeft het gemeentebestuur grotendeels zelf in de hand. De eerste (downsizing) totaal niet.

Sommigen wekken de indruk dat je met acties, affichecampagnes of straffe verklaringen in de media veel kan bereiken. "Mijn ervaring is dat het opbouwen van vertrouwen, een degelijke partner zijn en open communiceren meer zoden aan de dijk zetten", zegt burgemeester Ward Kennes.

De diplomatische aanpak en gedreven betrokkenheid van burgemeester Kennes werpen vrucht af! G4S Care heeft hem verzekerd dat zij de 50 extra plaatsen voor NBMV (niet-begeleide minderjarige vluchtelingen) naast de 250 gewone (families en alleenstaanden) weer hebben ingetrokken. "Dat betekent dat we nu niet meer over 300 maar over maximaal 250 plaatsen spreken. Maar voor alle duidelijkheid ook dat aantal vinden wij op deze plaats nog te veel," aldus Kennes.

De bal voor een verdere downsizing ligt nu helemaal in het kamp van Theo Francken (N-VA). Het is immers de staatssecretaris die via Fedasil de openbare aanbesteding lanceert waar private partners op intekenen.

Hij brengt de gunningen op de federale ministerraad. Indien de N-VA politicus bereid is om het aantal van 250 opvangplaatsen nog te laten dalen- zoals expliciet gevraagd door het gemeentebestuur en het actiecomité – dan lijdt het geen twijfel dat ook de CD&V ministers dit zullen steunen."

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto