Aan alle data hangen wel nog voorwaarden vast, zoals de vaccinatiegraad en de bezetting op de afdeling intensieve zorgen. Maar dit zou het plan of “versoepelpakket” zijn.

9 juni

Op 9 juni start naast de volledige heropening van de horeca de rest van het zogenaamde ‘binnenplan’ met de opening van cinema’s, fitnesscentra, theaters, casino’s, indoorspeeltuinen en bowlingcentra.

Ventilatie wordt als heel belangrijk beschouwd voor fitnesscentra, die een CO2-meter zouden moeten uithangen.

Ook jaarmarkten en kermissen mogen dan weer. Binnen zijn evenementen (dus ook concerten, theatervoorstellingen en musicals) mogelijk met 200 mensen, buiten met 400.

Erediensten, huwelijken en begrafenissen zullen op 9 juni weer met 100 mensen binnen kunnen en met 200 buiten.

Voor de horeca zou het sluitingsuur binnen op 22 uur worden gezet, terwijl dat buiten op de terrassen mogelijk later zal zijn - er is sprake van 23.30 uur. Ook binnen mag je maximum met vier aan tafel zitten.

Elk gezin zou ook binnen vier personen mogen uitnodigen vanaf 9 juni, een systeem dat de huidige twee knuffelcontacten vervangt.

Nog vanaf 9 juni komt er een ‘terugkeerdag’ en mogen telewerkers weer (gedeeltelijk) naar de werkvloer. De randvoorwaarden zijn: maximum 1 dag per week, terwijl maximum 20 procent van het personeel tegelijkertijd aanwezig mag zijn.

Begin juli

Begin juli zullen meer mensen op evenementen toegelaten worden: vermoedelijk maximum 2.500 buiten, 2.000 binnen. 

Winkelen zou vanaf 1 juli weer kunnen zonder de huidige limieten van maximum met twee tezamen en met 30 mensen in totaal.

Ook reizen met het Europese groene coronacertificaat (waar Europa nu al een tijdje aan werkt) zou dan mogelijk zijn.

30 juli

Op 30 juli zullen waarschijnlijk nog meer mensen op evenementen toegelaten worden, maar dat aantal is nog niet duidelijk.

13 augustus

Vanaf 13 augustus zullen festivals weer mogelijk zijn, allicht met vaccinatiepas, waarmee je moet aantonen of je gevaccineerd, getest of immuun bent. (VRT NWS) Foto Mark Jaspers/Nnieuws - Grote Markt Herentals.