In Sint Jozef Geel studeren binnenkort vier leerlingen af als elektrotechnicus. Het gaat om een van de eerste lichtingen in Vlaanderen die een diploma halen via het traject van duaal leren, waarbij de schoolbanken worden afgewisseld met werkervaring in een bedrijf.De vier leerlingen van het zevende jaar Elektrotechnicus aan Sint Jozef Geel halen eind deze maand hun diploma secundair onderwijs en een beroepsattest.

Het hele schooljaar volgden ze twee dagen in de week les en stonden ze drie dagen in een bedrijf. Ze roteerden daarbij tussen de vijf bedrijven Sopraco, Dymotec, Spie Belgium, Engie Fabricom en Elektriciteitswerken Johan Wuyts. Bij hun werk werden ze bijgestaan door een mentor binnen het bedrijf en kregen ze ook een beperkt loon.

Het traject was volgens zowel de school als de deelnemende bedrijven een groot succes. "Alle vier de leerlingen hebben van minstens een van de bedrijven een aanbod gekregen om bij hen te beginnen", zegt adjunct-directeur Hilde Verdonck van Sint Jozef Geel.

"Een van hen is daar al op ingegaan, een tweede gaat dat mogelijk ook doen en de twee anderen hebben besloten nog verder te studeren." In de school wordt dit jaar binnen vier opleidingen al een parcours voor duaal leren aangeboden, volgend schooljaar komen er daar nog drie bij.

Volgens Voka-Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen volgen op dit moment 1.100 leerlingen in Vlaanderen een traject duaal leren, maar dat moeten er volgens de werkgeverskoepel dringend meer worden. "In landen als Zwitserland en Duitsland is duaal leren de eerste keus van leerlingen en hun ouders, in Vlaanderen zitten we met een perceptieprobleem", zegt Myriam Heeremans van Voka. "Maar langzaam maar zeker maken we onze achterstand goed." (Belga)