Op de grens van Mol en Dessel aan Sibelco is vandaag het eerste drijvende zonnepanelenpark van Vlaanderen geopend.

Het park is met 7 hectaren het grootste in België. Jaarlijks zal het stroom genereren voor zo'n 2.000 gezinnen. Daarmee zal het heel wat hernieuwbare en duurzame energie opwekken.

"De meerwaarde en het belang daarvan kunnen niet worden onderschat", zegt Cathy Berckx (CD&V), gouverneur van de Provincie Antwerpen.

Hernieuwbare en duurzame energie

"Sibelco zal 80 procent van de opgewekte stroom gebruiken", zegt Luc Driesen van investeringsmaatschappij LRM op Radio 2 Antwerpen.

"De overige 20 procent zal geïnjecteerd worden in het openbare elektriciteitsnet en kan dan worden gebruikt door gezinnen en dergelijke.

De stroom van het drijvend zonnepark wordt maximaal door Sibelco verbruikt, de overschot gaat naar het openbare elektriciteitsnet. Floating PV is het eerste drijvend zonnepanelenpark in Vlaanderen en is ook het grootste drijvend zonnepark in België.

Drijvende zonnepanelenparken zijn aan een snelle opmars bezig, zeker in regio's waar de open landruimte schaars is."


Groene stroom vanaf oktober

Al sinds 2017 is er sprake van dit project. In oktober zal de installatie dan de eerste groene stroom produceren.

Daarmee zit het project volledig op schema. Sibelco hoopt tegen 2025 elk van haar sites op minimaal twintig procent hernieuwbare energie te laten draaien. (VRTNWS)  Foto Solar Maga/N.