Op dinsdag 10 mei reikt de Vlaamse overheid de Ultimas uit. Voor het eerst is er ook een Publieksprijs bij de Vlaamse Cultuurprijzen.

Die gaat naar artiesten of organisaties die het afgelopen jaar bijdroegen aan de verbreding van de cultuur. Onder de genomineerden zijn er opvallend veel creatieve (stads)festivals, alsook heel wat initiatieven uit de filmwereld.

Ook de theatersector komt ruim aan bod – inclusief initiatieven voor jonge theaterliefhebbers. Nomineren kan nog tot 15 april op www.ultimaspublieksprijs.be.

Stemmen op genomineerden kan tot 5 mei.

De Ultimas zetten met deze editie volop in op verbreding en verjonging. Daarom werden zowel de nieuwe awardcategorie Opkomend Talent als de Publieksprijs in het leven geroepen.

De Vlaamse overheid roept cultuurliefhebbers op om aan te geven welke events, organisaties en personen volgens hen in 2021 voor een unieke, artistieke ervaring zorgden. Denk daarbij aan exposities, spektakelevents, lichtshows, (stads)festivals, tentoonstellingen...

De winnaar van de Publieksprijs ontvangt, net als de andere laureaten, een geldprijs van 10.000 euro. De uitzondering hierop is de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste, die carrièreprijs gaat gepaard met een geldprijs van 20.000 euro.

Een greep uit de genomineerden

Muziek: o.a. het album Vivre van Arno ft. Sofiane Pamart, het album De Kat Zat Op De Krant van Bart Peeters, de Hommage à Brel van Filip Jordens en de artiesten Meskerem Mees en Mooneye.

Festival: o.a. Big Bang! City Festival (Leuven), Alcatraz Hard Rock & Metal Festival (Kortrijk), het circusfestival van Circus Ronaldo, Lichtfestival Gent, Park Poétik (Vorst), stadsfestival MoMeNT (Tongeren), lichtfestival De Grote Schijn (Rivierenhof Antwerpen), GATE (Couleur Café).

Film: Cinema Storck (Oostende), de films Bittersweet Sixteen en Cool Abdoul, documentairefestival DOCVILLE, FFO Nights (voorheen Filmfestival van Oostende) en Film Fest Gent. Ook de Vlaamse stopmotionserie Meneer Papier, die kinderen aanzet tot filosoferen, werd trouwens genomineerd.

Musea: Museum De Reede (Antwerpen) & Openluchtmuseum Bokrijk (Genk).

Theater: Abattoir fermé, De Maan, The Sheep Song van FC Bergman, cabaretduo Grof Geschud, muziektheater DeSpiegel. Opvallend in deze categorie is dat ook twee theatergezelschappen voor (heel) jonge cultuurliefhebbers genomineerd zijn: muziektheater DeSpiegel en fABULEUS.

Schrijvers: Dalilla Hermans & Annelies Verbeke

Beeldende kunst: Miet Warlop & Bram Demunter

Deze lijst is nog niet finaal. De nominatieperiode wordt pas op 15 april afgesloten, tot die dag kan er dus genomineerd worden.

Verloop van de stemming

Een organisatie of initiatief nomineren kan nog tot en met 15 april op de site www.ultimaspublieksprijs.be. Tot 5 mei kan er gestemd worden op de genomineerden. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de liveshow op dinsdag 10 mei.