Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Eerste horde voor opwaardering kasteeldomein Westmalle is genomen

Westmalle koetshuis -  foto Erfgoed en Visie

Stichting Kempens Landschap krijgt groen licht om samen met de gemeente Malle een premiedossier uit te werken voor het unieke ronde koetshuis op het kasteeldomein van Westmalle.

Dat maakte het agentschap Onroerend Erfgoed bekend. Stichting Kempens Landschap diende een conceptnota in voor de restauratie van de rondbouw. Het volledige premiedossier moet in februari volgend jaar worden ingediend. In juni 2024 wordt de definitieve beslissing bekendgemaakt.   

Het 19de eeuwse ronde koetshuis op het kasteeldomein van Westmalle is een beschermd monument dat enig is in België. Het staat al jaren leeg en is daardoor toe aan restauratie.

Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap licht toe: “Het gebouw deed dienst als koetshuis met paardenstal en woonhuis. Maar het is vooral de vorm die het enig in zijn soort maakt en dus een uniek stukje erfgoed. Door de jarenlange leegstand, zijn de balkstructuren aangetast met verzakkingen en scheuren tot gevolg. Een kleine totaalrestauratie van deze merkwaardige rondbouw zou na aankoop een belangrijke eerste stap zijn in de opwaardering van de kasteelsite. Dat onze conceptnota is weerhouden stemt ons dan ook hoopvol.”

Maatschappelijke meerwaarde

Stichting Kempens Landschap is met het kasteeldomein niet aan zijn proefstuk toe. De erfgoedorganisatie heeft binnen de provincie Antwerpen verschillende kasteeldomeinen in beheer zoals Hof ter Laken en Hof ter Linden. Sanne Van Looy, burgemeester van Malle: “Met Stichting Kempens Landschap hebben we een ervaren partner aan onze zijde. Zij werken een integrale visie uit en gaan dan stap voor stap te werk. Voor het kasteeldomein van Westmalle is zo de eerste horde genomen. Het doet ons alvast dromen van een nieuwe plek in onze gemeente waar onze inwoners kunnen beleven, ontmoeten en ontspannen.”   

 

Het is die maatschappelijke meerwaarde die ook in de smaak viel bij de jury van de themaoproep. De rondbouw schept mogelijkheden voor een nieuwe invulling met bijvoorbeeld horeca of een exporuimte. De volgende stap is op zoek gaan naar een partner om de toekomstige bestemming in te vullen.

Innovatief en duurzaam
Het dossier wist de jury ook te bekoren door zijn innovatief en duurzaam karakter. Jan de Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap legt uit: “Duurzaamheid uit zich niet alleen in het gebruik van materialen en technieken, maar ook in het feit dat een herbestemming kan gerealiseerd worden zonder aanpassing in de indeling en opbouw van het gebouw.”

De premie van het agentschap Onroerend Erfgoed is goed voor 375.000 euro. Stichting Kempens Landschap krijgt nu acht maanden de tijd om het premiedossier verder uit te werken samen met het lokaal bestuur van Malle. In de zomer van 2024 weten we of het ronde koetshuis de premie effectief krijgt.

Willy Ysewijn - bron Stichting Kempens Landschap - Westmalle koetshuis -  foto Erfgoed en Visie.
 

Westmalle koetshuis -  foto Erfgoed en Visie

Deel dit artikel