Al jaren is country een populaire muziekstroming, ook in ons land. Het genre won de laatste maanden nog aan populariteit. In de slipstream van dat succes vindt op zaterdag 1 november 2014 in de Lotto Arena de eerste editie plaats van CountryFest, een nieuw initiatief dat op termijn een vaste afspraak wil worden voor countryliefhebbers.

De affiche oogt indrukwekkend, want de organisatoren hebben voor deze eerste editie de Texaanse country singer-songwriter Aaron Watson aangetrokken, alsook The Bellamy Brothers (‘Let Your Love Flow’).  Uit eigen land komt The Black Hills Country Band, en de Nederlandse muzikale belofte Jacky vervolledigt de affiche. Peter van de allereerste editie van CountryFest is Vlaanderens’ eigen Country Man Robby Longo. Hij zal met z’n live band concerteren in de Lotto Arena. Tickets voor de eerste editie van CountryFest zijn vanaf nu te koop viawww.teleticketservice.com of op 070/345.345 (max. €0,30/min).
 
Niet alleen op internationaal vlak heeft country veel liefhebbers, ook in eigen land is het genre bijzonder populair. Het wordt dan ook de hoogste tijd voor een groot countryfestival op eigen bodem! Datum om aan te kruisen in de agenda, is zaterdag 1 november. Want dan zal in de Lotto Arena in Antwerpen de eerste editie vanCountryFest plaatsvinden. “Op het eerste indoor countryfestival zullen de liefhebbers van de populaire country zonder twijfel aan hun trekken komen. Het wordt niet zomaar een concert. We starten al om 14u00 en gaan door tot 22u00. Voor één dag wordt de Lotto Arena omgevormd tot een ‘country-festival-hal’, waarbij we het publiek een mooi gevarieerd, internationaal programma aanbieden. Alle artiesten zullen ook optreden met hun eigen live band,” klinkt het bij de organisatoren.
 
Met veel enthousiasme heeft Robby Longo het peterschap van CountryFest op zich genomen. Robby zet niet alleen z’n cowboyhoed op om op te treden met z’n live band die dag, hij is ook erg nauw betrokken bij de programmatie. “Iedereen weet dat ik zot ben van countrymuziek. Toen men mij vroeg of ik interesse had om mee te werken aan CountryFest, heb ik niet getwijfeld. Ik ben mee gaan denken en zoeken naar passende artiesten. Ik ga met mijn live band optreden, in de grote Lotto Arena dan nog wel. Dit is voor mij weer een nieuwe uitdaging, iets om naar uit te kijken. Samen met de organisatie wil ik country nog meer onder de aandacht brengen,” aldus Robby Longo. Tijdens de perspresentatie van CountryFest kreeg de runner-up uit The Voice Van Vlaanderen overigens een platina plaat uitgereikt en dit voor de uitzonderlijke verkoop van meer dan 20.000 albums van zijn debuut-cd ‘Country Man’.
 
Populair

De Black Hills Country Band is niet alleen de oudste, maar misschien zelfs ook de populairste countryband van ons land.  Sinds ze in 1967 het levenslicht zagen, is de band uitgegroeid tot een absoluut gevestigde naam. De band bestaat uit 4 zangers en zangeressen, die zowel auditief als visueel voor bijzondere dingen zorgen. Aanvankelijk begon de band met een muzikale mix van amusementsliedjes en country. Eind jaren tachtig werd echter resoluut gekozen voor alleen maar country, en met succes! Robby Longo is alvast lyrisch: “De Black Hills Country Band is één van de beste – misschien wel dé beste - countryband die je in ons land kan vinden. Ze slagen er keer op keer in om elk optreden uniek en bijzonder te maken, met telkens weer een andere setlist. Country uit de jaren zeventig, tachtig en negentig, maar ook uit de actualiteit komt aan bod in hun repertoire. De nummers die ze brengen zijn ook erg dansbaar en dat zie je ook bij het aanwezige publiek.”

Toekomst 

CountryFest wil als festival niet alleen een forum bieden aan de gevestigde namen, er wordt ook ingezet op de toekomst. De Nederlandse Jacky - alias Jacqueline van der Griend - is daar een mooi voorbeeld van. Jacky was vijftien jaar geleden het meisje dat Ilse DeLange opvolgde als leadzangeres in Nederlands nummer één countryband ‘Cash On Delivery’. En dat deed ze met verve. Maar liefst zes keer won ze bij de Dutch Country Music Association de prijs voor “beste countryzangeres van Nederland”. Een prestatie om trots op te zijn. Jacky slaagde erin om een solo optreden te versieren op het gerenommeerde CMA Festival in Nashville. In het Europese country circuit voelt ze zich absoluut thuis. Samen met producer Marcel Fisser heeft Jacky de voorbije maanden haar solodebuut uitgebracht, dat een mooie harmonische mix is geworden van country met popinvloeden. Jacky: “Ik hou nu eenmaal van artiesten als Alison Kraus, Johnny Cash, Patsy Cline en Miranda Lambert. Maar ook van bijvoorbeeld Mumford & Sons, The Lumineers en de laatste platen van John Mayer. Tel dat allemaal bij elkaar op en dan heb je een idee van het geluid dat ik weergeef in mijn muziek.” Op haar debuut-cd en in haar setlist hoor je haar versie van het prachtige Sarah Evans nummer ‘A Real Fine Place To Start’ en het mooie ‘Please, Don’t Tell Me How The Story Ends’ van Kris Kristofferson. De Amerikaanse songwriter Rob Crosby schreef voor Jacky het mooie ‘Living In A Lovesong’, dat tevens de titeltrack is van haar debuut-cd.

Internationaal 

Met het toevoegen van de Texaanse singer-songwriter Aaron Watson heeft CountryFest alvast een grote vis aan de haak geslagen. De populaire countryzanger komt – voor het eerst sinds lang – nog eens naar ons land en is op 1 november meteen één van de blikvangers. Aaron had al op jonge leeftijd door dat hij iets met muziek wou gaan doen. Nog voor hij het goed en wel besefte, speelde hij gitaar als de beste en volgden er prachtige songs en composities. Met zijn debuut ‘A Texas Cafe’ trok hij de aandacht, maar bleef de grote doorbraak in het countrymilieu vooralsnog uit. Die volgde wel tien jaar geleden, toen hij ‘The Honky Tonk Kids’ uitbracht; een album dat Ray Benson produceerde en waar ook de legendarische Willie Nelson aan heeft meegewerkt als duetpartner van Aaron. In 2008 stond Watson met het album ‘Angels & Outlaws’ op 4 in de U.S Billboard Heatseekers lijst en het nummer ‘Hearts Are Breaking Across Texas’ van dat album, groeide in dat jaar uit tot een echte country classic. We mogen dus stellen dat Aaron Watson één van de grote internationale smaakmakers is in de country. Getuige hiervan, zijn druk bijgewoonde  concerten – waarbij hij zich telkens laat begeleiden door zijn eigen Watson’s band, genaamd The Orphans of the Brazos – en zijn grote muzikale successen.

Bellamy Brothers

Hét hoogtepunt van de eerste editie van CountryFest wordt het optreden van de wereldberoemde Bellamy Brothers. David Milton en Homer Howard Bellamy zijn al jaren dé referentie op het vlak van countrymuziek. De broers kregen de muziek met de paplepel ingegoten van hun vader, die thuis countrymuziek speelde en lid was van een plaatselijke band. Toch zijn David en Howard autodidacten. Een gedegen muziekopleiding hebben ze niet gevolgd, maar op eigen kracht leerden ze gitaar, mandoline en banjo spelen. In 1968 stonden de Bellamy Brothers voor het eerst op het podium, samen met hun vader. De Bellamy Brothers probeerden hun carrière op de sporen te zetten met een bandje genaamd Jericho, maar dat werd helaas niets. Het was pas onder impuls van Jim Stafford dat alles in een stroomversnelling terecht kwam. Het nummer ‘Spiders And Snakes’ dat David solo uitbracht, werd een top 5 hit in de Billboard Hot 100. In 1975 sloten de Bellamy Brothers een grote muzikale deal en tekenden ze bij het platenlabel Curb Records. Niemand had verwacht dat het nummer ‘Let Your Love Flow’ van Larry E zo’n wereldhit zou worden. Niet alleen in de Verengde Staten en Canada was het een nummer één hit, ook in de rest van de wereld is het nummer uitgegroeid tot een klassieker.

Nog steeds maken de Bellamy Brothers muziek en doen ze dat op hetzelfde platenlabel waar ook Dolly Parton, George Jones, Alan Jackson, Tanya Tucker en Montgomery Gentery gehuisvest zijn.  Het is overigens met Dolly Parton dat de remake van ‘If I Said’ -één van hun talrijke successen - in 2005 opnieuw een schot in de roos werd in de country singlescharts.
De eerste editie van CountryFest vindt plaats op zaterdag 1 november 2014 in de Lotto Arena in Antwerpen. Het festival start om 14u00 en eindigt om 22u00. De line-up bestaat uit Robby Longo (BE) , The Black Hills Country Band (BE), Jacky (NL), Aaron Watson (USA) en The Bellamy Brothers (USA) die allen met een live band zullen concerteren. Tickets kan je reserveren op www.teleticketservice.com of op 070/345.345 (max. €0,30/min).