In Provinciaal Groendomein De Averegten in Heist-op-den-Berg is gisteren een eerste kalfje geboren. De geboorte van het vaarskalfje is wel heel bijzonder. Moeder en dochter behoren beiden tot het Belgisch wit/blauw mixte-type, een zeldzaam erfgoedras.

De geboorte is de bekroning van de succesvolle samenwerking van GO! Atheneum Heist en het domein.

Op woensdag 10 februari zag kalfje Dina het eerste levenslicht in Provinciaal Groendomein De Averegten. Dina is een kloek en gezond vaarskalfje dat door haar moeder Clementine zelfstandig is gebaard.

Beide zijn van het Belgisch wit/blauw mixte-type, één van de rassen dat door het GO! Atheneum Heist in De Averegten wordt gehouden.

De unieke samenwerking tussen de provincie en de school zorgt ervoor dat Dina de komende jaren, samen met haar moeder, mee zal instaan voor het kweekprogramma dat de school opgezet heeft in De Averegten.

Naast het Belgisch wit/blauw mixte-type wordt in het domein het Kempisch Roodbont opgekweekt. Beide rassen zijn dubbeldoel erfgoedrassen. In samenwerking met het Steunpunt Levend Erfgoed in Heist worden ze opgekweekt om een groter fokbestand in België mogelijk te maken.

De naam Dina is gekozen in de hoop dat één van de presentatrices van “Boer zoekt vrouw”, Dina Tersago, de meterrol voor haar rekening wil nemen. Schattige Dina is alle dagen te bewonderen in Provinciaal Groendomein De Averegten in Heist-op-den-Berg.