U bent hier

Eerste kleinschalige logies - Driehoekshoeve, Veado en Art. 14 - behalen Green Key label

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen
20.06.2021 - 09.15u
Door: Lex Verellen

Provincie Antwerpen ondersteunt investeringen in duurzaamheid en digitalisering van vakantiewoningen en B&B's

Vakantiegangers kiezen steeds vaker voor een ecovriendelijke slaapplek, logiesuitbaters almaar meer voor een duurzame aanpak.

Via het Stimulusprogramma ondersteunen de provincie Antwerpen en Toerisme Vlaanderen toekomstgerichte en duurzame investeringen van toeristische ondernemers.

Als eerste kleinschalige logies ontvangen vakantiewoning Driehoekshoeve en B&B's Veado en Art. 14 het internationale Green Key label.

Het logies van de toekomst is duurzaam. Toeristen kiezen - zeker ook dankzij de coronapandemie - steeds vaker voor een ecovriendelijke logeerplek.

Heel wat uitbaters van kleinschalig logies werken al duurzaam: van een ontbijt met streeklekkers over afvalsortering tot online communicatie.

Het prijskaartje van meer structurele ingrepen betekent voor uitbaters van vakantiewoningen en B&B's echter vaak een drempel.

Duurzaamheid en digitalisering

Dit voorjaar maakten Vlaanderen 30 miljoen euro en de provincie Antwerpen 250.000 euro vrij om toekomstgerichte investeringen van toeristische ondernemers financieel te ondersteunen.

Het Stimulusprogramma vormt een prima opportuniteit voor kleinschalige logies om de stap naar meer duurzaamheid te zetten, vertelt gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes : “Via een druk bijgewoond webinar en talloze telefoontjes hebben we zoveel mogelijk ondernemers aangespoord om een dossier in te sturen.

Begin juli wordt duidelijk welke projecten Toerisme Vlaanderen zal subsidiëren. Vervolgens beslist Toerisme Provincie Antwerpen welke initiatieven ze aanvullend ondersteunt. Duurzaamheid en digitalisering staan daarbij voorop.

De ingestuurde projecten variëren sterk: van de installatie van hoogrendementsglas, zonnepanelen of laadpalen voor elektrische auto’s tot de uitbouw van een elektronisch sleutelsysteem, verbetering van wifi of digitalisering van het reservatiesysteem.”

Concreet prefinanciert de provincie 100% van de uitgaven, waarvan 75% in de vorm van een renteloze lening over 5 jaar en 25% subsidie die de ondernemer niet hoeft terug te betalen.

Win-winsituatie

Ook na de toekenning van de Stimulus-subsidies zet de provincie Antwerpen verder in op duurzaamheid van kleinschalig logies. Een bewuste keuze, kaderend binnen haar ISO 14001-certificaat.

Vanaf het najaar plant Toerisme Provincie Antwerpen een samenwerking met GoodPlanet Belgium, de beheerder van het Green Key label in ons land.

Intussen behaalden de eerste kleinschalige logies - vakantiewoning Driehoekshoeve in Kasterlee, B&B Veado in Turnhout en B&B Art. 14 in Herentals - dit internationale ecolabel voor toerisme en vrijetijdsbesteding.

Gedeputeerde Jan De Haes: “Knap van deze drie logiesuitbaters dat ze in volle coronapandemie dit engagement aangingen. We hopen in de toekomst nog meer vakantiemakers warm te maken voor het Green Key label.

Zo wapenen we onze ondernemers beter voor de toekomst. Bovendien maken duurzame investeringen iedereen beter: gasten en ondernemers, de toeristische regio én het milieu.”

Ontdek alle ondernemingen met Green Key label op www.green-key.be.

Foto: copyright: Compagnie Fotografie voor Provincie Antwerpen

imageMeer nieuws

Freelance copywriter Bert Moons : 'DeSchrijfwerkerij straf verhaal, ik zou volgens artsen niet meer kunnen schrijven,

Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Vlaanderen 06.12.2021 - 18.58u reading time7min

Bevelaar en freelance copywriter Bert Moons (49) heeft een nieuw schrijfbureau opgericht.

Met DeSchrijfwerkerij.be wil hij een bureau op de markt brengen met de flexibiliteit van een freelance copywriter. De oprichting van een nieuw schrijfbureau is op zich geen groot nieuws, maar wel wanneer je weet dat gespecialiseerde artsen Bert enkele jaren geleden vertelden dat hij nooit nog zou kunnen schrijven.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto