Landbouwers slikken een bittere pil door de droogte, kunstmestprijzen swingen de pan uit, de marges verkleinen en de bodems geraken meer en meer uitgeput. Boeren uit het zuiden werden al eerder geconfronteerd met deze problematieken en ontwikkelden de agroecologie.

In Frankrijk en Wallonië kent agroecologie een enorme opmars en zien we dat deze principes voor financieel én ecologisch gezondere bedrijven zorgen.

De eerste regeneratieve jaaropleiding voor bestaande boeren in Vlaanderen: Een gezonde bodem = een gezonde portemonnee, gaat dit najaar van start. Georganiseerd door de Living Soil Academy van Dr. Alain Peeters en Louis De Jaeger.

Alain Peeters heeft de laatste 35+ jaar wereldwijd landbouwbedrijven terug leven ingeblazen door onder andere deze technieken over te brengen. In Frankrijk en Wallonië is hij inmiddels een beroemdheid vanwege zijn succesvolle opleidingen voor boeren.

Louis De Jaeger geraakte in de ban door hoe moeilijk sommige boeren het hebben en hoe slecht de bodems eraan toe zijn tijdens het schrijven van z'n boek: We eten ons dood. Omdat er redelijk wat vraag is vanuit de boeren besloot hij samen met Alain deze succesvolle opleiding voor het eerst naar Vlaanderen te brengen. Bij de opstart werden ze ondersteund door het transitiefonds Kairafund.org. Dankzij hun coaching en financiële ondersteuning kunnen ze de opleiding gratis aanbieden aan 5 Vlaamse boeren. Hiernaast zijn ook betalende plaatsen voor boeren en voor mensen uit de voedingsindustrie, beleid, consulting,...

"We moeten beseffen dat de boeren reeds veel agroecologische principes gebruiken. Het is geen A naar B verhaal, maar kwestie van de beste technieken te integreren in hun dagelijkse routines waardoor boeren beter bestand geraken tegen extreem weer en de droogte" zegt De Jaeger.

Het is de bedoeling om de opleiding zo breed mogelijk te verankeren in het Vlaamse landschap, vandaar dat er reeds werd samengezeten met ILVO, enkele supermarktketens, Boerenbond, Landwijzer, onderzoeksinstellingen en verschillende politici. Farming for Climate is partner van deze opleiding en gaat samen met de deelnemers op zoek naar extra middelen voor concrete maatregelen om hun bedrijven nog klimaatrobuuster te maken.

"Het is mijn droom om deze opleiding op een dag aan iedere Vlaamse boer gratis te kunnen aanbieden, zodat boeren van elkaar kunnen leren en extra tools krijgen om een gezondere bodem te creëren en ook een gezonder inkomen kunnen krijgen" zegt mede-lesgever Louis De Jaeger.

De opleiding start op 24 november en is verspreid over 10 lesdagen, over verschillende locaties in Vlaanderen, tijdens het schooljaar 2022/2023.

Meer info en inschrijven kan via: www.livingsoilacademy.com

Living Soil Academy is een opleidingscentrum, opgericht door Dr. Alain Peeters en Louis De Jaeger en is onderdeel van Food Forest Institute VZW.
Logo

Ir. Alain Peeters (links) geeft al 40+ jaar les over landbouw (UCL), werkte voor de FAO, World Bank en het Franse Ministère de l'Environnement. Is President of the Board van WWF en heeft al 1.000-en hectares getransformeerd en helpt landbouwers over heel Europa om winstgevender te worden met agroecologische methodes. Hij is hiernaast vice-president van Agroecologie Europe.

Louis De Jaeger (rechts) is Alain's rechterhand tijdens deze opleiding. Hij is auteur van het boek: 'We eten ons dood', is voedselbos pionier, co-founder van Food Forest Institute, is een bekroonde documentairemaker, initiatiefnemer van talloze succesvolle campagnes, is internationale keynote spreker en lesgever en runt Commensalist waarmee hij en z'n team wereldwijd zoveel mogelijk hectares regenereert.

Alain en Louis worden bijgestaan door verschillende gastlesgevers die elk hun eigen expertise overbrengen.'