Het huis van de reggae heeft vele kamers maar Reggae Geel opent telkens opnieuw alle deuren.  Reggae Geel 2014: Beenie Man, Protoje, Chronixx, U-Roy, Midnite, Massive B, Channel One, Lost Ark Sounds...   

Op de Main stage met de grootste namen van vroeger en nu. Beenie Man, de onbetwiste King of Dancehall, maakt zijn rentree in Europa. Protoje is opnieuw van de partij, boegbeeld van de conscious generation en de reggae revival, sinds vorig jaar alleen maar beter geworden.

In zijn kielzog volgen Chronixx, die intussen een even sterke live reputatie heeft, en Raging Fyah, een eigentijdse uitvoering van de grote reggaebands van weleer, denk aan Third World, Steel Pulse en zelfs The Wailers... De vader van alle rappers, toasters en deejays is erbij, U-Roy, en met Midnite staat ook de meest besproken en aanbeden rootsgroep van onze tijd op het hoofdpodium.

MC op de mainstage wordt dit jaar Ron Muchette, veruit de populairste radio-DJ van Jamaica. Zijn dagelijkse ochtendshow op Irie FM wordt wereldwijd beluisterd. Alle grote sterren zijn er ooit wel eens gepasseerd maar hij verwelkomt ook buitenlandse artiesten met open armen (en een kist vol hilarische jingles en station calls). Met Ron Muchette staat er ook tussen de optredens een topentertainer op het podium.

Door de ingrijpende maar zeer geslaagde herschikking en uitbreiding van het festivalterrein in 2013 hebben de andere podia meer ademruimte gekregen, en ontstaan er spontaan meerdere festivals. De Bounce Dancehall is al sinds 1995 het rijk van sound systems en deejays, met ook dit jaar weer enkele van de grootste namen in het circuit (Massive B, Warriorsound, Black Chiney, Silly Walks...), èn de topsounds van eigen bodem natuurlijk.

In de unieke omgeving van de  18" Corner dompelen de bezoekers zich  onder in de loodzware riddims en vibes van new & old school dub. Naast de UK-veteranen van Channel One Sound System en Vibronics (ft. Brain Damage) komen daar ook de Belgische dub wizards Crucial Alphonso (featuring Lyrical Benji!) en 'Puraman' Vida (featuring Congo Ashanti Roy!) hun exclusieve tunes draaien.

Het langste en lekkerste feestje zal ook dit jaar wellicht te beleven zijn in de Skaville Circus, op de ritmes van ska, rocksteady en early reggae.

De bijzonderste acts staan op het podium van The Yard: de gedreven zangeres Brina met haar rijkgeschakeerde nummers, de fel geprezen vocalisten van No-Maddz met hun experimentele dub poetry, de goedlachse clash tussen Johnny den Artiest (Aantwaarpe represent) en Boetje Banten (in het West-Vlaams).  In The Yard zijn er verder ook workshops steelpan, Nyabinghi, film, lezingen en interviews. De beeldende kunsten worden vertegenwoordigd door twee Jamaicaanse visual artists.

Dit jaar ook op Reggae Geel: I-Octane, Jesse Royal, Dre Island, Panache Culture, Brain Damage, andmuch more to come. Met deze affiche profileert Reggae Geel zich andermaal als toonaangevend festival in Europa.

“Catch a vibe @ Reggae Geel” op vrijdag 1 en zaterdag 2 augustus.

Vrijdag vanaf 18 u, zaterdag vanaf 13u , op de terreinen aan de Zandstraat Geel.

Voorverkoop start op 15 mei a.s.