Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Eerste netwerkdag voor begijnhoven

Op zaterdag 20 april organiseert stad Turnhout de eerste netwerkdag voor alle partners van begijnhoven uit Vlaanderen en Nederland. Op die manier investeert het stadsbestuur in een constructieve samenwerking tussen alle begijnhoven.

De bijeenkomst wordt afgerond met de feestelijke opening van de Heilig Kruiskerk en de Kapel van het Heilig Aanschijn.

De bijeenkomst komt er mede dankzij de medewerkers van het Begijnhofmuseum, de bewoners van het Turnhoutse begijnhof en ‘De Vrienden van het Begijnhof’.

‘De deelnemers hebben een druk programma voor de boeg’, vertelt schepen van cultuur & Musea Astrid Wittebolle. Het startschot wordt gegeven met een boeiend panelgesprek. Moderator Jef Van Eyck praat met onder meer Edith Wouters, artistiek coördinator bij AR-TUR, Frans Horsten, bezieler van de restauratie van het begijnhof van Hoogstraten, en gaat ook in dialoog met de bewoners.

‘Daarna maken de deelnemers een keuze tussen drie verschillende rondleidingen. Zo kunnen ze een woonst in het begijnhof gaan verkennen, een rondleiding krijgen op de begijnhofsite of het Begijnhofmuseum bezoeken. Alle groepen eindigen hun rondgang met een bezoek aan onze unieke kruidentuin. Zo belooft het voor iedere deelnemer een leerrijke en verbindende netwerkdag te worden.’

Officiële opening

Ten slotte bezichtigen ze ook de Heilig Kruiskerk en de Kapel van het Heilig Aanschijn, die eveneens officieel de deuren openen voor het brede publiek. ‘De begijnhofkerk en -kapel konden tot nu toe alleen bezocht worden met een gids. Vanaf 21 april zijn de gebouwen gratis toegankelijk voor al onze inwoners en geïnteresseerde bezoekers, tijdens de openingsuren van het museum’, aldus schepen van Facility Management Francis Stijnen.

‘De officiële opening van dit prachtige erfgoed is het ideale slotevenement van onze allereerste netwerkdag. De samenwerkingen die we hier smeden, komen ons prachtige begijnhof alleen maar ten goede.’

Deel dit artikel