Tijdens de eerste dagen van de koopjes hebben handelaars ongeveer 5 procent extra omzet weten te halen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Boven verwachtingen

Dat is een goed teken voor de handelaars, die met een stevige overschot zitten bij de herfst- en wintercollecties, omwille van het warme weer van de voorbije maanden. Normaal gezien hangt nog ongeveer 35 procent van die collecties in de winkels, maar dit jaar zou dat eerder rond 40 procent schommelen.

Heel wat handelaars gingen nochtans pessimistisch richting de solden. Zo was volgens het NSZ de gemiddelde omzet tijdens het najaar bij kledingwinkels met gemiddeld 7 procent gedaald. Ook bij de schoenwinkels was er een daling van 4 procent. 54 procent van de modehandelaars gingen dan ook uit van een slechtere soldenperiode dan een jaar eerder.

"Een eerste soldenweekend in volle kerstvakantie staat garant voor het nodige succes. Heel wat mensen hebben gewacht om koopjes te doen. We mogen wel niet te snel euforisch worden. Het verschil is zeker nog niet weggewerkt. We hopen dat de handelaars aan het einde van de koopjes met maximaal 15 procent onverkochte kledij en schoenen zitten. Daarvoor zijn best nog enkele dagen met koud winterweer nodig", aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Ook bij handelsfederatie Comeos was er sprake van een positieve start. Zij spraken van een omzetstijging van 4 procent tijdens het eerste weekend. (retaildetail)