U bent hier

Eerste steen Welzijnscampus Dr. Constant Janssen

Kempen regio | Neteland
12.05.2017 - 17.00u
Door: Mark Jaspers

Op vrijdag 12 mei organiseerden CAW De Kempen en OCMW Turnhout de eerste steenlegging van de Welzijnscampus Dr. Constant Janssen in Turnhout. Dit project, met CAW De Kempen als bouwheer, komt op de site van Janssen Pharmaceutica in de Stationstraat in Turnhout.

De nieuwbouwwerken zijn sinds kort gestart. In de loop van 2018 worden alle Turnhoutse werkingen van CAW De Kempen, de sociale dienst van OCMW Turnhout en het gemeenschappelijke Welzijnsonthaal gehuisvest op de Welzijnscampus.

Het samenbrengen van verschillende diensten op één locatie zorgt voor een alsmaar intensere samenwerking en een efficiënte besteding van middelen. Dit moet
ervoor zorgen dat de inwoners van Turnhout en omstreken met welzijnsvragen nog gerichter geholpen worden.

Janssen Pharmaceutica stelt de bouwgrond voor deze Welzijnscampus gratis ter beschikking door middel van een erfpachtovereenkomst met CAW De Kempen.

De nieuwbouw is genoemd naar de ondernemende medicus en Turnhoutenaar Dr. Constant Janssen, de vader van Paul Janssen. Dr. Constant Janssen vestigde zijn firma in de jaren dertig van vorige eeuw op deze site.

Het oorspronkelijke fabrieksgebouw werd met het oog op de nieuwbouw in het najaar van 2016 gesloopt. Voor de nieuwbouw ontvangt CAW De Kempen subsidies van de Vlaamse overheid via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA).

OCMW Turnhout financiert het eigen deel van het gebouw.
Het ontwerp van het gebouw is van de hand van Architects in Motion uit Turnhout. De nieuwbouw krijgt een herkenbare, vloeiende voorgevel die mooi aansluit bij de omgeving. In het gebouw is er ruimte voorzien voor onder meer het onthaal en andere ambulante diensten, vergaderzalen, sociale opvang en kantoren.

In de nieuwbouw is er een prominente plaats voor het Welzijnsonthaal, een gemeenschappelijk initiatief van CAW De Kempen en OCMW Turnhout. Door deze innovatieve samenwerking kan elke inwoner uit Turnhout en omstreken met zijn of haar welzijnsvraag op één onthaalpunt terecht. Ter voorbereiding werd het Welzijnsonthaal vorige maand opgestart in de Albert Van Dyckstraat in Turnhout.

Er is voorzien dat het gebouw klaar is midden 2018. Kort nadien zullen CAW De Kempen, OCMW Turnhout en het Welzijnsonthaal verhuizen naar de nieuwe Welzijnscampus.

Bij het begin van de eerstesteenlegging lichtten de initiatiefnemers CAW De Kempen en OCMW Turnhout de eigen werking, de onderlinge samenwerking en de nieuwbouw toe. Frans Heylen, directeur CAW De Kempen, en Luc Op de Beeck, voorzitter OCMW Turnhout, namen hierbij het woord. Vervolgens deelde managing director Stef Heylen de visie van Janssen Pharmaceutica op het project mee. Tot slot nam
Wim Wouters, raadgever op het kabinet van Vlaams minister Jo Vandeurzen, het woord om zijn steun voor dit project uit te drukken

Bouw is klaar midden 2018

Frans Heylen, voorzitter CAW De Kempen bevestigt: "De nieuwbouwwerken zijn gestart en onze nieuwe Welzijnscampus in Turnhout krijgt meer en meer vorm. Bij CAW De Kempen kijken we er erg naar uit om midden 2018 met alle Turnhoutse teams te verhuizen naar onze nieuwbouw".

Een laagdrempelig Welzijnsonthaal vlakbij de burger Luc Op de Beeck, voorzitter OCMW Turnhout benadrukt het belang van deze nieuwbouw: "We kiezen er bewust voor om de burger op te zoeken in zijn buurt en vlakbij en centraal gelegen onze deur voor de burger open te zetten.

Een nieuwbouw in het centrum van Turnhout, waar alle welzijnspartners op één plek aanwezig zijn, is dan ook de logische volgende stap voor een laagdrempelige dienst-verlening."

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto