Voortkapel krijgt een nieuwe kleuter- en lagere school in de Stijn Streuvelsstraat.

Aannemer Beneens startte eind mei de werken met boringen onder en naast het oude gebouw zodat de bodem als warmtebron gebruikt kan worden voor de verwarming van de nieuwe gebouwen. Morgen maandag wordt officiëel de eerste steen gelegd.

De huidige school blijft in gebruik tot de nieuwe gebouwen klaar zijn. Daarna sloopt men de oude gebouwen en komen er een nieuwe parking en een nieuwe speelplaats.

Vermoedelijk duurt fase 1 van de werken tot eind 2023 en fase 2 tot midden 2024.

Schoolgebouw

Bij de nieuwbouw is er veel aandacht voor duurzaam energiegebruik met groendaken, gebruik van geothermie en zonnepanelen. Voor verwarming en koeling en ook voor de buitenaanleg gebruikt men gerecycleerde en circulaire materialen.

Een logische structuur zorgt voor een erg eenvoudige stabiliteitsopvatting en een maximum aan flexibiliteit. De materialen zijn zo gekozen dat ze passen binnen de dorpse omgeving.

Daarnaast was de mate van onderhoud belangrijk bij het maken van keuzes, en is er ook gekeken naar de milieu-impact. Zo wordt er geen PUR-schuim en PUR-isolatie gebruikt en zijn alle materialen recycleerbaar of herbruikbaar na einde levensduur.

Buitenruimte

De inrichting van de buitenruimte is ambitieus. De school maakt veel gebruik van buitenklassen en wil dat op een comfortabele manier blijven doen.

Daarnaast werken ze samen met plaatselijke verenigingen voor het onderhoud van de moestuin en de verzorging van de kippen. Op de site staan ook een paar mooie bomen.

Voor de turnleerkrachten is de speelplaats een uitloper van de gymzaal. Ze droomden al lang van een looppiste op eigen terrein. Die komt er nu ook rond de gebouwen.

Interieur

De kleuter- en lagere school is volgens het doorstroomprincipe ontworpen. De klassen zijn zo ingedeeld dat er een zachte overgang is van kleuters naar lagereschoolkinderen.

De klasjes voor de jongste kinderen hebben een gemeenschappelijke speelgang. De laatste kleuterklassen en de eerste leerjaren bevinden zich al in het hoofdgebouw van de grote kinderen. De klassen van de oudsten bevinden zich op de verdieping.

In de lagere school zijn er naast aparte, traditionele, klassen, extra grote klassen, die ook nog eens gekoppeld kunnen worden, en multifunctionele klassen, net knus en gezellig of soms ruim en licht.

Zonder elkaar te storen krijgt elk lokaal een eigenheid en krijgen de leerkrachten een maximum aan flexibiliteit in een gebouw dat kan inspelen op de verschillende leerdoelen. Visuals Bohaus.