Woensdagochtend vond het eerste transport van verglaasd middelradioactief afval vanuit Frankrijk naar België plaats, zo meldt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) op zijn website. "Dit eerste transport vond in alle veiligheid plaats", aldus het FANC. In de loop van het jaar zal nog een tweede transport van verglaasd middelradioactief afval vanuit Frankrijk naar België plaatsvinden.

Het gaat om afval afkomstig van de opwerking van Belgische verbruikte kernbrandstof. Een collo, gevuld met 16 vaten verglaasd middelradioactief afval, kwam woensdag aan in het opslaggebouw dat speciaal daartoe ontworpen werd op de site van Belgoprocess in Dessel, waar het in de komende weken wordt uitgeladen.

Het transport van kernafval is onderworpen aan de strikte reglementering voor het transport van gevaarlijke stoffen. In Frankrijk en in België stemmen de toepasbare reglementen overeen met de internationale reglementen ADR (Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route) en RID (Règlement concernant le transport International ferroviaire des marchandises Dangereuses).

Voor het transport van radioactieve stoffen worden de aanbevelingen van het International Atomic Energy Agency (IAEA) toegepast. De reglementeringen worden toegepast door elk van de nationale overheden en steunen in de eerste plaats op de integriteit van de transportverpakking, die de veiligheid tijdens het transport garandeert.

De verpakking wordt langs de weg vervoerd van de site van AREVA in La Hague naar het eindstation van Valognes over een afstand van 40 kilometer. In het eindstation van Valognes wordt de verpakking overgeladen op een speciaal ontworpen wagon.

Van Valognes tot het station in Mol verloopt het transport per spoor.

Bij aankomst in het station van Mol wordt de verpakking overgeladen op een speciaal wegvoertuig door middel van een portaalconstructie die zich op een omheinde site bevindt.

Van het station van Mol wordt de verpakking langs de weg vervoerd naar de opslagsite in Dessel, 5 kilometer verder. Na het transport wordt de verpakking in ontvangst genomen door Belgoprocess, voor rekening van NIRAS, en wordt het afval uitgeladen en geïnspecteerd vooraleer het in het opslaggebouw 136 wordt geplaatst. (belga)