Vandaag is het eerste vaatje Hollandse Nieuwe traditioneel geveild als aftrap van het nieuwe haringseizoen. Samen met tientallen bieders wordt een mooie opbrengst van € 78.000,- bijeengebracht voor het goede doel van dit jaar: Hulphond Nederland.

Het laatste bod werd gedaan door Makro en is daarmee de koper van het felbegeerde vaatje. Vanaf morgen, 13 juni, is de Hollandse Nieuwe overal in het land te koop.

Twee betrokken ambassadeurs van Hulphond Nederland leidden deze middag de veiling van het eerste vaatje haring. Ambassadeur Frits Wester hanteerde de veilinghamer, terwijl ambassadeur Anita Witzier gedurende de veiling de presentatie voor haar rekening nam en de aanwezigen wist te bewegen tot gulle gaven. Beiden zetten zich al jaren in voor dit goede doel.

De koper van het eerste vaatje is Makro, die alle andere bieders overtroefde met het allerlaatste bod van €500,- . De vertegenwoordiger van Makro, Jan van de Werken,. "Ik ben apetrots".

Ook Rudolph Strickwold, directeur Marketing en Commercie van Hulphond Nederland, is erg blij met het resultaat van de veiling. "Deze financiële bijdrage zetten wij in voor het therapie- en coaching programma voor kinderen. De honden van onze stichting worden van oudsher opgeleid als steun en toeverlaat voor mensen met een fysieke beperking, epilepsie of posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Maar ook jongeren met gedrags- of emotionele problemen, psychiatrische problematiek, ontwikkelingsstoornissen blijken gebaat bij de inzet van hulphonden. In samenwerking met diverse jeugdzorgcentra biedt Hulphond Nederland een uniek therapie- en coaching programma waarbij ervaren therapeuten speciaal opgeleide therapie-hulphonden inzetten om deze jongeren meer zelfvertrouwen te laten opbouwen en hun zelfbeeld te versterken."

Voorafgaand aan de veiling werd de haring beoordeeld door een panel van deskundigen. Immers, potentiele bieders wilden natuurlijk wel weten waarop ze bieden.

Onder leiding van Peter Koelewijn (haringexpert en docent SVO vakopleiding food) keurden Chef Stephan Möllers van restaurant Plantage87 en haringambassadeur 2018 en (haringdeskundige) de eerste nieuwe haring. Het proefpanel was unaniem zeer tevreden over de kwaliteit.

Na afloop van de veiling kregen de bezoekers zelf de gelegenheid de kwaliteit van de eerste Hollandse Nieuwe 2018 te beoordelen. Naast het traditionele haring happen vanaf de staart presenteerde Stephan Möllers de gasten een aantal haringamuses. Daarnaast kon men genieten van smaakcombinaties die onlosmakelijk met haring verbonden zijn: tafelzuren Van Kesbeke, Bols Corenwyn, en de speciale biersoorten van de Nederlandse Brouwers.

De dag na de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, op 13 juni, start de verkoop van de haring in Nederland evenals in België en Duitsland. Ook in het Duitse Hamburg is het seizoen door het Nederlands Visbureau feestelijk ingeluid met een event, waar een gulle gift aan het goede doel Nestwerk werd overhandigd.

De initiator van het goede doel Reinhold Beckmann (de bekende sportjournalist en presentator van een late night show) zal zich eveneens richten op kinderen, in dit geval het bieden van kansen aan sociaal achtergestelde jeugd.

Zodra de nieuwe haringen weer overal verkrijgbaar zijn, wordt de komst van de nieuwe vangst 2018 op tal van plaatsen gevierd met haringparty's en andere evenementen, zoals Vlaggetjesdag. Vlaggetjesdag Scheveningen vindt altijd plaats op de eerste zaterdag, volgend op de officiële start van het seizoen.

Voor de verwerking van haring tot maatje moet de haring goed vet zijn en op traditionele wijze gekaakt en gepekeld. Het rijpingsproces resulteert in de echte nieuwe haring. Jaarlijks wordt zo'n 25.000 ton (25 miljoen kilo) haring gebruikt voor de verwerking tot maatje. Dat zijn 180 miljoen haringen.

Daarvan worden er 76 miljoen in Nederland gegeten en de Belgen eten jaarlijks ongeveer 14 miljoen haringen. Maar liefst 90 miljoen stuks per jaar vinden hun weg naar Duitsland, waar de haring als Holländischer Matjes zeer populair is.

De vangst en verwerking vindt voor het grootste deel in Scandinavië plaats, voornamelijk in het Noorse Egersund en Kalvag als ook het Deense plaatsje Skagen, waarbij de ene helft uit Noorwegen komt en de andere helft in Denemarken wordt aangeland en verwerkt. Een klein gedeelte komt uit Schotland. (pp)