Zondag 2 juni wordt de allereerste vleermuizentoren ingehuldigd in Vorselaar. Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete ontwierp samen met de Vleermuizenwerk-groep van Natuurpunt een toren van bijna 6,5m hoog. De toren bevat 3 verschillende compartimenten die elk qua vorm en binnen-klimaat van elkaar verschillen. Op deze manier wordt de toren geschikt voor heel wat bedreigde vleermuizensoorten.

Voorbeeld voor andere gemeenten
De toren is een primeur voor België. De Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt zal de vleermuizenactiviteit in en rond de toren nauwgezet opvolgen, want als deze toren een succes blijkt te zijn, kan ze als voorbeeld dienen voor andere gemeenten in Vlaanderen. Alle vleermuizen zijn beschermd omdat de meeste soorten sterk bedreigd zijn. Een van de oorzaken van de achteruitgang is een tekort aan natuurlijke verblijfplaatsen zoals holten en spleten in oude bomen. Andere belangrijke redenen zijn nieuwe architectuurstijlen en bouwvoorschriften die gaten en spleten in gebouwen niet meer toelaten. IJskelders en bunkers worden vaak al ingericht zodat vleermuizen er hun winterslaap kunnen doorbrengen en een aantal grote (kerk)zolders werden ingericht als zomerverblijfplaats. Een zomerverblijfplaats dient warm genoeg te zijn, zodat vleermuizen er hun jongen kunnen grootbrengen.

Een plekje voor honderden vleermuizen
Dit project werd gerealiseerd door het Regionaal Landschap, scholengemeenschap KOGEKA en de  Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt met de steun van de gemeente Vorselaar en de provincie Antwerpen. De toren werd gebouwd in een school door 53 leerlingen en 7 leerkrachten. De bouw nam zo’n 7 maanden in beslag. Veel werk ging naar het ruwen van het volledige binnenwerk, zodat de vleermuizen zich met hun nagels aan het ruwe oppervlak kunnen vasthouden. Met uitzondering van de zuidzijde werd de toren volledig geïsoleerd. De buitenafwerking bestaat uit leistenen omdat die de warmte van de zon goed absorberen en vasthouden. Het resultaat is een toren van 1,4 ton zwaar die plaats kan bieden aan enkele honderden vleermuizen.

Officiële opening
Op zondag 2 juni vanaf 13u30 wordt de toren officieel ingehuldigd. Je kan er ook deelnemen aan een korte wandeling of fietstocht (eigen fiets meebrengen).
  • 13u30        Inhuldiging door gemeente Vorselaar, Natuurpunt, KOGEKA, RLKGN (max. 7 min.)
  • 14u00        Receptie door gemeente Vorselaar
  • 14u30 - 15u30 Wandeling en fietstocht met stop aan de vleermuizentoren door Natuurpunt

Locatie:  De 'schapenstal' in Vorselaar (kruispunt van de Dijkbaan en de Fazantenlaan).

Op 23 & 24 augustus kan je op meer dan 45 locaties in Vlaanderen vleermuizen van dichtbij leren kennen.