Voor de Palestijn Umar Badawi wordt maandag 15 maart een grote dag. De vluchteling die zich vijf jaar geleden met zijn gezin in Geel vestigde, wordt dan plechtig geproclameerd als bachelor Sociaal Werk aan de Thomas More-hogeschool.

Badawi is de eerste migrant die een diploma behaalt via MaxiPAC, een procedure om elders verworven kwalificaties en competenties te laten meetellen.

MaxiPAC vertrekt vanuit de bestaande EVC-procedure, maar dan op maat van vluchtelingen zoals Umar die dankzij zijn vrijstellingen een verkort traject kon volgen. Zijn proclamatie, in aanwezigheid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi, is een primeur voor Vlaanderen.

Migranten kunnen met hun niet-Europees en niet-erkend diploma niet altijd op onze arbeidsmarkt terecht. Ze hebben in hun eigen land een diploma hoger onderwijs behaald en vaak ook al werkervaring opgedaan, maar kunnen dat hier niet inzetten.

Het is geen pasmunt, het telt niet mee. Zo gaat vaak kostbare kennis en ervaring verloren, zowel voor de nieuwkomer als voor zijn nieuwe samenleving. Het project MaxiPAC wil daar iets aan doen.

Dankzij MaxiPAC kan men nu vrijstellingen voor buiten Europa verworven competenties verkrijgen en via een verkort traject een Vlaams hogeschool- of universiteitsdiploma behalen. MaxiPAC staat voor 'Maximising Previously Acquired Competences'.

Het is dus een specifieke aanpak voor vluchtelingen en niet-EU-burgers van de reeds bestaande EVC-procedure waarmee studenten vrijstellingen kunnen krijgen op basis van Elders Verworven Competenties.

MaxiPAC ontstond als een project van het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF) met naast leider Thomas More als partners: VUBUGentMinderhedenforumNARIC-Vlaanderen en H&H Education.

'We hopen dat ook andere hogeronderwijsinstellingen hierdoor geïnspireerd geraken en in deze procedure stappen'

Primeur voor Vlaanderen

De Palestijnse vluchteling Umar Badawi, is de eerste die via deze MaxiPAC- procedure afstudeert en dit als bachelor Sociaal Werk aan Thomas More. 'We zetten deze plechtige  proclamatie graag in de kijker', zegt projectmanager Aleidis Devillé, 'omdat we hopen dat vele hoger onderwijsinstellingen zo geïnspireerd geraken en instappen in deze procedure.'

Kunstenaar en politiek cartoonist Umar Badawi die in 2016 met zijn gezin vanuit Libanon naar België vluchtte is in Geel al een bekend figuur. In 2018 richtte hij er de vzw Refuchanges op, een organisatie die vluchtelingen helpt integreren via culturele projecten zoals theater of dans.

Meer info

www.maxipac.be & www.maxipac.eu