Wist je dat meer dan één op vier volwassenen zich eenzaam voelt? Ze ervaren een gemis in hun brede sociale relatiekring. Dit gevoel noemt men sociale eenzaamheid.

Daarnaast voelt één op vijf volwassenen zich in sterke mate emotioneel eenzaam omdat ze in hun bestaande relaties een hechte band missen met iemand, zoals een partner of een goede vriend(in).

Eenzaamheid treft niet enkel 'oude' mensen. Ook heel wat jonge mensen kennen de pijnlijke, negatieve ervaring van missen en leegte. Een gratis gids uitgewerkt door eerstelijnszone Pallieterland gaat mee de strijd met eenzaamheid aan.

Eenzaamheid heeft niet te onderschatten gevolgen. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, hoofdpijn, slaapproblemen, vermoeidheid en depressie.

Door een depressie zonder je je meer af en verlies je vrienden, wat op zijn beurt het gevoel van eenzaamheid versterkt. Een negatieve spiraal waar je vaak niet alleen uitgeraakt. Blijf er dus niet mee zitten! De gratis gids wil je de weg wijzen naar:

• Informatie en vormingen over eenzaamheid • Mensen met wie je over je gevoelens kan praten • Hulpverleners die je kunnen helpen om uit je eenzaamheid te breken • Initiatieven om nieuwe mensen te leren kennen.

Ook als je je niet eenzaam voelt, kan deze gids nuttig zijn. Misschien ken je wel iemand in je omgeving die dat wél is. Of herken je nu makkelijker de signalen. Geef deze gids dan ook gerust door. Of help het thema bespreekbaar te maken.

De gids is gratis op te halen in het gemeentehuis of je kan hem laten opsturen door te bellen naar 03 410 02 11. Ook in het Buurtpunt in de Kerkeblokken of bij verschillende hulpverleners kan je de gids vinden.

Gidsen online bestellen kan via https://www.eerstelijnszone.be/gidsen-samen-tegen-eenzaamheid-downloadenbestellen