De 6 gemeenten van de Eerstelijnszone Zuiderkempen (Geel, Laakdal, Meerhout, Westerlo, Hulshout en Herselt) starten vandaag  met een hulplijn om inwoners na een hoog risicocontact snel aan een testcode te helpen.

Door de vele besmettingen moeten mensen soms dagen wachten op een telefoontje van de Vlaamse contactopsporing.

Door zelf testcodes aan te maken kunnen mensen sneller terecht in een testcentrum.

Dit initiatief komt er op vraag van de huisartsen die de laatste weken overspoeld worden vragen naar testcodes.

'De huisartsenpraktijken en wachtposten verzuipen vandaag in het werk door het massale aantal coronabesmettingen', zeggen Marijke Vanhove en Sara Nuyts, beiden huisarts en samen coördineren ze het testcentrum in Geel.

'Daar komt nog eens bij dat de Vlaamse contactopsporing , verantwoordelijk voor het in kaart brengen van de hoog risicocontacten, een achterstand hebben in opbellen van hoog risicocontacten en het aanmaken van testcodes.

Mensen moeten soms twee dagen wachten voor ze een testcode krijgen en dus een afspraak kunnen maken in het testcentrum.'

Door zelf testcodes aan te maken willen de gemeenten uit de Zuiderkempen korter op de bal spelen en tegelijkertijd ook de huisartsen uit de regio ontlasten zodat zij zich kunnen focussen op hun zorgtaak in plaats van administratie. Daarnaast zal ook het testcentrum in Geel haar testcapaciteit uitbreiden.

Enkel voor hoog risicocontacten

De hulplijn zal – na een inschatting van de situatie - enkel testcodes aanmaken voor mensen die een hoog risicocontact hadden. Wie symptomen heeft kan zelf via www.mijngezondheid.be  een vragenlijst invullen om in te schatten of een coronatest zinvol is en via deze weg een code krijgen.

Ook voor algemene coronavragen worden bellers doorverwezen naar de algemene infolijnen en websites van de overheid.

De telefoonlijn moet beschikbaar blijven om hoog risicocontacten zo snel mogelijk aan testcodes te helpen. De hulplijn is elke werkdag van 9 tot 17 uur bereikbaar op het nummer 014 56 79 90.

Uitbreiding capaciteit testcentrum

Het testcentrum in Geel voert momenteel meer dan 500 testen per dag uit. Ook hier wil de Eerstelijnszone Zuiderkempen een versnelling hoger schakelen.

'De viruscirculatie is bijzonder groot en de cijfers blijven voorlopig stijgen. In onze Eerstelijnszone geraakten de voorbije 14 dagen meer dan 2000 mensen besmet met het coronavirus.

Tel daar de hoog risicocontacten bij, dan weet je dat er veel getest moet worden. In het testcentrum is het dan ook ontzettend druk. Mensen moeten soms een paar dagen wachten op een afspraak. We bekijken momenteel hoe we de capaciteit op korte termijn kunnen opvoeren', aldus coördinator Marijke Vanhove.

'De vraag is of dat genoeg zal zijn. Ik roep mensen op om de isolatie- en quarantaine strikt te volgen en zeker thuis te blijven in afwachting van het testresultaat. We hopen dat de bijkomende maatregelen de druk op de zorg en de testcentra snel zal verlichten.'

Het testcentrum zoekt nog vrijwilligers. Wie graag een handje toesteekt kan zich kandidaat stellen via www.geel.be/gezocht-vrijwilligers-voor-test--en-triagecentrum-geel.