Op donderdag 31 augustus werd de officiële eerste steen gelegd voor het zwembad Vita Den Uyt. Het splinternieuwe zwembad opent vanaf januari 2019 de deuren. De werken gingen van start op 18 augustus. Het overdekt zwembad blijft zo lang mogelijk open tijdens de werken. Omdat het openluchtzwembad wel even de deuren sluit, trokken we samen met onze badgasten symbolisch 'De stop eruit'.

De bouwwerken voor het nieuwe zwembad Vita Den Uyt startten op vrijdag 18 augustus met het afsluiten van de werfzone met hoge werfhekken. Op maandag 21 augustus startten de eigenlijke grond- en afbraakwerken.

Parking tijdens en na de werken?
Een groot deel van het nieuwe zwembadencomplex komt op parking Den Uyt. Daardoor daalt de capaciteit van deze parking. Een deel van dit verlies aan parkeerplaatsen wordt gecompenseerd. Zo richten we de grasstrook tussen de parking en de Rode-Kruislaan in als tijdelijke extra parking.

Met parking Rivierstraat ligt nog een bijkomend alternatief op korte wandelafstand. Wanneer het nieuwe zwembadencomplex bijna klaar is, wordt het bestaande overdekt zwembad afgebroken. Wat we verliezen op de bestaande parking voor het nieuwe zwembad, winnen we bij door het oude overdekte zwembad af te breken en in te richten als parking. Op die manier blijven de parkeermogelijkheden op lange termijn dezelfde als vandaag.

Geen diepe bouwput
Voor de realisatie van het zwembad moet er geen diepe bouwput gegraven worden. De zwemkuip komt op het niveau van het maaiveld, omdat we op deze locatie met een zeer hoge grondwaterstand zitten. De bouwput wordt daardoor amper 1,5 meter diep. Na de grondwerken volgen de diepe funderingspalen. Vervolgens wordt de vloerplaat in beton gegoten.

Deze vloerplaat vormt meteen ook de bodem van het zwembad. Nadien start de opbouw met prefab betonnen wanden. Ook de betonnen zwembadkuip is volledig prefab. Dit betekent dat de komende maanden geregeld uitzonderlijk transport door Mol zal rijden met enorme betonnen wanden tot tien meter lang en 2,7 meter hoog.

Open in januari 2019
Dankzij de werkwijze met prefab verloopt de bouw bijzonder snel. Een tweetal maanden na het voltooien van de vloerplaat moet een groot deel van de kelderconstructie er al staan. Nadien start de bovenbouw, dak- en geveldichting. De binnenafwerking met alle technieken, wordt in feite de grootste klus.

Als alles loopt zoals voorzien, verwelkomen we de eerste zwemmers in januari 2019. Tegen die tijd moet het bestaande binnenzwembad gesloopt zijn, en start de Vita Groep meteen met de tweede fase, met name de verbreding van de hoofdingang - die ook de toegang naar het buitenbad omvat - en de fitness.

'De stop eruit': tijdelijk afscheid van het openluchtzwembad
Deze zomer ontving het openluchtzwembad naar goede gewoonte vele badgasten, maar voor de laatste keer in z'n huidige vorm. Want ook het openluchtzwembad ondergaat een renovatie en wordt uitgebreid met een gloednieuwe waterspeeltuin. In de zomer van 2018 is het openluchtzwembad daardoor één zomer noodgedwongen gesloten.

Daarom organiseerden we op 31 augustus – de laatste dag van de vakantie - een voorlopig afscheid van het openluchtzwembad. Onder de noemer 'De stop eruit' was iedereen welkom om gratis te komen zwemmen. Onder andere de kinderdisco, een stormbaan met schuimbad, de jetskidemonstratie, muziek van 'MoodCollector' en de voetbalmatch op groot scherm van de Rode Duivels tegen Gibraltar bezorgden jong en oud een onvergetelijke namiddag.