Olen is met gevierd oudstrijder Frans Gios een eeuweling rijker. Frans is geboren Noorderwijkenaar. In WZC De Notelaar Olen, waar Frans verblijft, vond afgelopen zaterdag én ook vandaag een uniek feestje plaats voor de familie en de vele vrienden van Frans.

'Veel heb ik niet gedaan om 100 te worden', lacht Frans. 'Heel goed eten is belangrijk en natuurlijk heb je de genade van God nodig.”

Frans werd overstelpt met cadeautjes, attenties en een massa kaartjes.

Indringend oorlogsverhaal van Frans : 'Ik kon ontsnappen, maar 21 vrienden-wapenbroeders haalden het niet...'

'Ik was soldaat in het 5e Linie Regiment. Tijdens een vuurgevecht op 17 mei 1940 met Duitse troepen in Humbeek, werd ik gekwetst, gevangen genomen en naar een krijgsgevangenkamp in Duitsland gedeporteerd.

Ik kon later ontsnappen en keerde te voet terug naar België. In Humbeek sneuvelden op 17 mei 1940 ook 21 vrienden-wapenbroeders. Ik heb een kader met hun namen op m'n kamer hangen.'

'Speciale penning van het Regiment Bevrijding – 5 Linie uit Leopoldsburg als eerbetoon voor Frans'

Frans werd vandaag nog eens extra in de bloemen gezet door de Korpscommandant van het Regiment Bevrijding - 5 Linie uit Leopoldsburg. LtKol SBH Claudio Madile overhandigde hem ook een hele speciale penning die enkel uitgedeeld wordt aan personen die zich zeer verdienstelijk maken.

'Het is een hele eer om zo'n juweeltje in ontvangst te mogen nemen', zegt een emotionele Frans.

Hubert Keuppens, gewezen onderofficier en webmaster van de Koninklijke vereniging 5 Linie overhandigde nog een oorkonde waarin Frans opgenomen wordt als ere-lid van deze vereniging.

Tenslotte gaf Hugo Peeters, voorzitter van de Verbroedering der 5e – 17e – 35e – 55e Linie een geschenk en een bijzondere muts af met kenteken van het 5 Linie.

'Wat een mooie dag, bedankt allemaal', pinkte Frans een traantje weg.

Foto's : Sympathieke Frans ging voor Nnieuws heel graag mee op de foto met z'n jongere zus Jeanne (88), z'n jongere broer Jos (83), de voorzitter Jos Heyns en de sercetaris Karel Salaets van NSB Herentals en met zijn vroegere buren Wieza en Willy.

Een link naar de historiek van Humbeek 'mei 1940' vindt u op de Koninklijke Vereniging 5Linie Regiment: http://www.vijfdelinie.be/paginas/historisch historiek_Humbeek.html

Johan Temmerman / Gewezen onderofficier 5 Linie / Nnieuws.