U bent hier

Eigenaars zonnepanelen moeten nieuwe heffing betalen : sector zwaar teleurgesteld

Vlaanderen
19.12.2014 - 18.37u
Door: Herman Gezelle

Wie zonnepanelen heeft, zal vanaf volgend jaar een bijkomende vergoeding voor het gebruik van het energienet betalen. Die heffing is afhankelijk van de regio en de grootte van de installatie, maar zou gemiddeld rond de 340 euro per jaar liggen.

Dat meldt Vreg de toezichthouder bij de voorstelling van de nieuwe distributienettarieven.

Wie zonnepanelen heeft liggen, betaalt nu in de praktijk vaak geen netvergoeding, terwijl zo’n installatie het net dubbel gebruikt. Bij het opwekken komt de stroom immers op het net, en later halen ze dat af. Omdat de meter dan gewoon terugdraait, is dat in de praktijk niet af te lezen, behalve met een ‘slimme’ meter.

Om dat verbruik nu toch aan te rekenen komt er dus een aparte heffing. Uitgaand van een gemiddelde installatie met een vermogen van 4,2 kW en een nettoverbruik van 0 kWh zou de vergoeding schommelen tussen de 280 euro in de regio van netbeheerder Imea en 443 euro bij Ores. Bij zowat de helft van de netbeheerders ligt het dicht bij de 350 euro.

De heffing zou volgende zomer vanaf 1 juli worden ingevoerd, zodat in 2015 de helft van de bedrag aangerekend zou worden. (vreg)

De vereniging van zonnepaneel-eigenaars gaat een rechtzaak beginnen tegen deze maatregel.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto