'Tienduizenden eigenaars van zonnepanelen voelen zich bekocht', zegt Geert De Maerschalck op fb.

'De Vlaamse overheid heeft op 26 april 2019 een wijziging van het Energiedecreet afgekondigd en daarover ook heel actief in de media gecommuniceerd.

De boodschap was duidelijk: wie voor 31 december 2020 zou investeren in zonnepanelen zou kunnen genieten van het voordeel van de (digitale) terugdraaiende teller.

Zoals iedereen wel weet heeft het Grondwettelijk Hof deze regeling op 14 januari 2021 vernietigd. De Vlaamse Overheid blijkt niet bevoegd en bovendien was de besluitvormingsprocedure niet correct gevolgd.

Intussen hebben meer dan 41.000 eigenaars zich verenigd in een Facebook groep. Zij zijn, om het zacht uit te drukken, verontwaardigd.

De Facebookgroep: duizenden Belgische gedupeerden door zonnepanelenfraude door de overheid

https://www.facebook.com/groups/332947704320772

Ze hebben gemerkt dat de Vlaamse Regering het probleem onmiddellijk heeft erkend en ook al enkele voorstellen heeft gedaan om geleden schade te vergoeden.

Voor ons is dat voorlopig niet voldoende helder en niet voldoende concreet. Het blijft bovendien nog maar de vraag of een compensatieregeling stand houdt. Bovendien gaat de compensatieregeling ook niet ver genoeg.

Daarom heeft deze groep met tienduizenden eigenaars meester Stijn Verbist en meester Annick Fret ingeschakeld. Zij zullen de hele kwestie grondig analyseren en vervolgens, allicht, de Vlaamse Overheid formeel in gebreke stellen wegens de fout die ze heeft gemaakt (door een regeling in het leven te roepen en daarover zeer actief te communiceren zodat honderdduizenden hebben geïnvesteerd in zonnepanelen) en de schade die daardoor bij honderdduizenden gezinnen is veroorzaakt.

Als de Vlaamse Overheid de wijziging van het Energiedecreet niet had afgekondigd en daarover niet zo openlijk had gecommuniceerd (vlak voor de verkiezingen nota bene), zouden de meeste mensen deze investering nooit hebben gedaan.

Als de analyse rond is en de ingebrekestelling verstuurd, zullen we daarover verder communiceren.'