N-VA blaast het bestaande kartel met CD&V in Hulshout op. Volgens de N-VA pleegde haar coalitiepartner CD&V na de verkiezingen van 14/10 woordbreuk. CD&V wil vanaf 1 januari 2013 een coalitie vormen met Groen.

Voor aanvang van de gemeenteraadszitting van maandag 29 oktober 2012, heeft N-VA-raadslid Gust Van den Bruel formeel een einde gesteld aan het bestaande kartel tussen CD&V en N-VA dat in principe nog van kracht was tot het einde van deze bestuursperiode. Hij werd hierin gesteund door het volledige N-VA bestuur.

Deze beslissing is een rechtstreeks gevolg van de woordbreuk die CD&V in de eerste dagen na de verkiezingen heeft gepleegd tijdens de onderhandelingen met N-VA. Tot tweemaal toe werd er tussen de twee partijen de wederzijdse belofte gemaakt om tijdens de onderhandelingen geen parallelle gesprekken te voeren met andere partijen.

Burgemeester Geert Daems (CD&V) heeft herhaaldelijk bevestigd dat hij zich verheugde op een goede samenwerking en dat hij koos voor beleid en niet voor de postjes. Groot was dan ook onze verbazing toen op donderdagmorgen 18-10 de burgemeester Gust kwam vertellen dat CD&V een bestuursakkoord had afgesloten met Groen; een akkoord dat blijkbaar dinsdagnacht al was beklonken.

Wij hebben tot nog toe geen uitleg, geen verklaring gekregen voor deze achterbakse koerswijziging bij CD&V. Wij kunnen alleen maar gissen dat het te maken heeft met het feit dat een paar gebuisde schepenen zich door de verkiezingsuitslag een schepenzetel zagen ontglippen. Maar dat zou dan betekenen dat CD&V toch gekozen zou hebben voor de ‘postjes’…

Gust Van den Bruel voelt zich persoonlijk bedrogen. Hij is zelf namelijk altijd een pleitbezorger geweest van het kartel en van een verdere samenwerking met CD&V. Hij voelt zich in de rug gestoken met een stiletto en is van mening dat niet alleen N-VA werd bedrogen, maar ook de Hulshoutse kiezer, die duidelijk heeft gekozen voor N-VA door hen de enige winnaar van de verkiezingen te maken. Maar uiteindelijk heeft CD&V ook zichzelf bedrogen, omdat de nieuwe CD&V-raadsleden hun politieke loopbaan moeten beginnen met leugen en bedrog.


Stef Mattheus Mark Meurrens
Secretaris N-VA Voorzitter N-VA