Het contract van "Top gear"-presentator Jeremy Clarkson bij de Britse openbare omroep BBC wordt niet verlengd. Dat is beslist na het onderzoek naar een incident op de set van het populaire autoprogramma. "Er is een grens overschreden", zegt de topman van de BBC over het wangedrag van Clarkson. We mogen niet rekenen met twee maten en twee gewichten, klonk het.
De Britse openbare omroep BBC heeft eindelijk klare wijn geschonken in de zaak-Clarkson. De presentator van "Top gear" werd twee weken geleden geschorst na een incident op de set van het populaire autoprogramma.

De BBC heeft onderzocht wat er precies is gebeurd, en heeft zijn conclusies getrokken. "Er is een grens overschreden", zegt topman Tony Hall.

Uit het onderzoek is gebleken dat producer Oisin Tymon op eigen houtje naar het ziekenhuis is gegaan nadat Clarkson hem niet alleen verbaal, maar ook fysiek had bedreigd. Clarkson sloeg de producer, maar werd tegengehouden door een getuige. Tymon liep bij het incident een gezwollen, bloedende lip op.

Geen twee maten en twee gewichten

BBC-topman Tony Hall zegt dat hij de beslissing om Clarksons contract niet te verlengen, niet lichtzinnig heeft genomen. "Maar je kunt niet voor de ene één bepaalde regel instellen, en voor de ander een andere, afhankelijk van hun status of commerciële redenen."

Hall sprak wel zijn waardering uit voor wat Clarkson voor de BBC heeft betekend. "Ik ben persoonlijk altijd een grote fan geweest van zijn werk en van "Top gear""

Zelfs producer Oisin Tymon, de man die Clarksons ongenoegen opwekte, noemde de presentator in een mededeling "een groot talent" en beklemtoonde dat hij de afgelopen tien jaar met veel plezier voor "Top gear" heeft gewerkt. "Ik ben me er ten zeerste van bewust dat veel mensen zullen betreuren hoe zijn aandeel in het programma is afgelopen". Tymon dankte de BBC wel voor "het diepgaande onderzoek naar dit spijtige incident."

BBC verliest een van zijn meest lucratieve programma's

Het contract van Jeremy Clarkson liep tot het eind van deze maand en wordt dus niet verlengd. De presentator stond al twee weken op non-actief en de resterende drie afleveringen van het huidige seizoen van "Top gear" waren al geschrapt. Ook de geplande liveshows van de drie presentatoren in Noorwegen werden geannuleerd.

Jeremy Clarkson was jarenlang de smaakmaker van "Top gear". Het programma is een van de meest lucratieve programma's van de Britse openbare omroep BBC. In Groot-Brittannië is de show goed voor meer dan 6 miljoen kijkers, wereldwijd wordt het programma door 350 miljoen mensen gevolgd.

Bron : DeRedactie.be