U bent hier

Eindelijk nu ook in Grobbendonk gratis gele container

Grobbendonk
19.01.2022 - 00.04u
Door: Herman Gezelle

'Gedaan met het verzamelen of samenbinden van papier in kartonnen dozen voor de inwoners van Grobbendonk en Bouwel',  zegt Marianne Verhaert (GiB), burgemeester van Grobbendonk.

'Over enkele maanden zullen de inwoners gebruik kunnen maken van een gele bak om hun papier gratis aan te bieden. Het systeem zal volgens de gemeente veel handiger in gebruik zijn en een veel netter straatbeeld opleveren.

Grobbendonk is vandaag nog een van de weinige gemeenten in de Kempen die geen gebruik maakt van de gele container.

Maar de gemeente heeft beslist om tegen midden 2022 over te schakelen op de gele papiercontainer. Een systeem dat veel properder en handiger is. Ook het containerpark of de dropzones die verspreid staan over de gemeente zijn een mogelijkheid om van het papier af te geraken.

De afvalophalers kijken op de dag van de papierophaling met een bang hartje naar de weersvoorspellingen. Bij regen staan ze letterlijk voor een loodzware opdracht, de dozen zijn dan echt doorweekt en bijna ontilbaar.

Bij hevige wind moeten ook onze diensten achter de vuilkar een bezemwagen sturen om alle weggewaaide papierresten op te ruimen.

Een gratis gele container is zowel voor inwoners als de afvalophalers handiger, minder belastend en properder.  De containers zullen wieltjes hebben zodat je ook een volle container makkelijk naar de straat kunt rollen als het papier bij jou wordt opgehaald.

Naast de ophaling van de gele container zullen de inwoners van de gemeente nog steeds hun papier kunnen aanbieden op het containerpark en naar de dropzones brengen.

Wel heeft de gemeente besloten om samen met MooiMakers, een organisatie die het zwerfvuil bestrijdt, een project te starten om de netheid rond de dropzones te verbeteren.

Want dat blijken echte aantrekkingspunten voor sluikstorters.

'Aan de dropzones vinden we regelmatig afval dat er niet thuishoort en ook in de containers wordt er jammer genoeg afval gedumpt. Jammer, want daarmee wordt het een pak moeilijker om papier te recycleren. Een jammere zaak want papier is toch wel een schaars goed aan het worden', vervolgt Johan Verhaegen (GiB), schepen voor milieuzaken. (foto)

'Van zodra er wat naast de containers wordt gezet, lijkt het een toelating voor de volgende gebruiker om ook afval naast de container achter te laten en is het hek volledig van de dam. We zullen na de invoering van de gele container dan ook het gebruik en de netheid rond de dropzones evalueren.'

Momenteel werkt de gemeente de praktische invoering van de gele containers nog verder uit. Wel staat al vast dat inwoners zullen kunnen kiezen uit een groot (240 liter) of een klein (40 liter) model. Deze container is GRATIS, en ook het aangeboden papier en karton wordt niet aangerekend. Nu niet, maar ook niet in de toekomst. Verdere details zullen in het voorjaar worden gecommuniceerd.'

Relevante artikels

image



Meer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto