Op de Markt in Geel komt een telescopische zuil die tot 25 meter in de hoogte kan uitschuiven. De plannen voor een kunstwerk op de Markt dateren al van 2011. Wegens technische en technologische moeilijkheden moest kunstenaar Kris Vleeschouwer de uitvoering meermaals uitstellen.

De innovatieve zuil moet een van de blikvangers in hartje Geel worden. De mast bestaat uit vier onderdelen die in- en uit elkaar kunnen schuiven. De werking van de zuil wordt aangedreven door sensoren bij vijf leefeenheden in het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum (OPZ) die de beweging van patiënten, bezoekers en personeel registreren. Hoe meer beweging er is in het OPZ, hoe hoger de zuil wordt op de Markt.

Symbool voor de Geelse psychiatrie
De zuil heeft een sterke symboliek en zit geworteld in de Geelse geschiedenis van gezinsverpleging. Kris Vleesschouwer: "De psychiatrie is in Geel heel zichtbaar maar tegelijkertijd ook ontastbaar. Dus ik wou een kunstwerk maken dat erg aanwezig is want soms stijgt de zuil ineens sterk.

Op andere momenten zal het kunstwerk minder opvallen omdat het niet is uitgeschoven. Psychiatrie is voor een stuk de hartslag van Geel. De zuil is een energetische weergave van wat er in het OPZ gebeurt."

Mechanisch systeem
Kris Vleeschouwer: "We hebben gewerkt buiten de industriële standaard en dat maakt dat je iets ontwerpt dat nog niet bestaat. Dat was een parcours met veel hindernissen.

Zo zijn we bijvoorbeeld van een hydraulisch systeem naar een mechanisch systeem overgestapt. Het is een heel technisch kunstwerk dus het moet voor 100 % goed zitten. Voor de veiligheid zal de zuil altijd minstens vijf meter hoog zijn. Enkel voor tribunes of kermissen kan de zuil wel volledig tot in de grond verdwijnen en komt er een afdekplaat over. "

Plaatsing zuil
Op donderdag 19 april werden de kabels voor de stroomvoorziening klaargelegd. De zuil zelf wordt in een bedrijf geassembleerd en moet nu nog enkele coatinglagen krijgen. Daarna wordt de zuil in dat bedrijf definitief in elkaar gezet en uitgetest.

Nadien kan het vervoer naar Geel volgen, de plaatsing kan op één dag gebeuren. De zuil zal worden geplaatst in een put van negen meter en krijgt een stevige fundering. Verwacht wordt dat de zuil er tegen de zomer zal staan.