Burgemeester en Vlaams volksvertegenwoordiger Ward Kennes hield de afgelopen jaren het restauratiedossier voor Keeses molen geregeld warm met parlementaire vragen en diverse contacten.

Eindelijk is er goed nieuws. Want het dossier komt in de eerste programmatie van 2018 aan bod en de brief met de formele premietoezegging wordt in maart verwacht.

Minister Bourgeois bevestigt in zijn antwoord op een schriftelijke vraag van Ward Kennes dat het hij het premiebesluit binnenkort zal ondertekenen en dat daarna de vastlegging kan gebeuren.

Het voorlopige premiebedrag bedraagt 380.865, 45 euro. In afwachting daarvan heeft het bestuur reeds opdracht gegeven aan de architecte om de dossiers voor de omgevingsvergunning en het lastenboek klaar te maken.

Keeses molen is sedert 1943 beschermd als monument. Na een grondige inspectie bleek dat hij dringend aan onderhoud en restauratie toe was.

Daarom diende de gemeente Kasterlee meer dan 5 jaar geleden een subsidiedossier in om deze werken uit te voeren. De diensten Onroerend Erfgoed keurden het dossier al goed in december 2013 en sedertdien staat de molen op de wachtlijst voor een restauratiepremie.

Ward Kennes: "Er is op Vlaams niveau een extra inspanning geleverd om de wachtlijst weg te werken, en nu is Keeses molen eindelijk aan de beurt. Ik dank Minister –president Bourgeois dat hij nu de toezegging van de premie verzekert op korte termijn."

De molen op de Kempense Heuvelrug aan de Geelsebaan heeft een bijzondere erfgoed waarde. Hij vormt de poort naar het dorpscentrum voor de bezoekers die het toeristisch centrum Kasterlee vanuit het zuiden binnenrijden.

De windmolen is reeds geruime tijd ontmanteld en de molenkast staat zonder wieken op de grond. Dat doet afbreuk aan de omgeving en aan de toeristische, culturele en erfgoedkundige uitstraling van kasterlee.

Ward Kennes: "Veel mensen in Kasterlee zagen met lede ogen aan dat de molen stond te verkommeren. Ik heb gedurende de voorbije jaren regelmatig het belang onderstreept van de restauratie, zowel bij het Agentschap als bij de Minister. De toezegging van de Minister is dan ook bijzonder heugelijk nieuws na vele jaren van wachten ."