U bent hier

Eindhoven Kemphanen bestraft voor staken wedstrijd tegen HYC KwadrO

Herentals | Internationaal
23.02.2017 - 21.05u
Door: Herman Gezelle

IJshockeyclub Eindhoven Kemphanen had tijdens de wedstrijd van zondagavond tegen HYC KwadrO niet van het ijs mogen stappen. Voor die actie krijgt de club 2 punten in mindering, een geldboete van 500 euro en verliest het reglementair met 5-0 van HYC KwadrO.

Dat laat Rob van Rijswijk namens het bestuur van de BeNe-League weten. De BeNe-League is de gecombineerde competitie van Nederland en België.

Staken
"Het reglement is daar glashelder in. Je mag als team een wedstrijd niet staken. De enige die dat mag is de scheidsrechter. Die zag zondag geen aanleiding dat te doen. Als een team weigert een wedstrijd voort te zetten, dan verliest zij die reglementair met 5-0 en kan daarnaast een boete worden opgelegd", zegt Van Rijswijk.

Dat gebeurde dit seizoen al bij Chiefs Leuven, dat op bezoek bij Kemphanen de wedstrijd niet wilde uitspelen.

Grimmige sfeer
Na periode één besloot Kemphanen het zondagavond voor gezien te houden. Voor de wedstrijd begon was de sfeer al grimmig en werd er gevochten. Kemphanen onderzoekt of aangifte van bedreiging en fysiek geweld tegen twee spelers van Herentals kans van slagen heeft.

Van Rijswijk zegt dat er vanuit de tuchtcommissie een onderzoek loopt naar de gang van zaken tijdens de warming-up en naar de bodycheck waarbij Kemphaan Marek Pitka in periode één geblesseerd raakte.

Doorspelen
Dat onderzoek heeft echter geen effect op de geldboete en de puntenmindering, zegt Van Rijswijk. "Dat zijn twee aparte zaken. Als Kemphanen deze sanctie had willen voorkomen, dan had ze onder protest door moeten spelen en na afloop bij de ijshockeybond moeten aankloppen. Zomaar stoppen is slecht voor de uitstraling van de ijshockeysport op hoogste niveau."

Voorzitter van Eindhoven Kemphanen Jan Willem van Stuijvenberg noemt het besluit 'ridicuul'. "Wij hebben ons verantwoordelijk willen gedragen en spelers niet verder willen blootstellen aan het risico op letsel en het risico op een veel serieuzer conflict."

De puntenmindering heeft geen gevolgen voor de ranglijst.  (Niels van den Hoven/ ed / foto Kurt Tops / NNieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto