Het mirakel heeft zich niet voltrokken, Nederland is uitgeschakeld op het EK. Een herboren Cristiano Ronaldo gaf Oranje het nekschot. Portugal klopte Nederland met 2-1 en stoot door naar de kwartfinales, samen met groepswinnaar Duitsland.


Bert van Marwijk gaf gehoor aan de oproep uit het vaderland en zette Huntelaar en Van der Vaart (aanvoerder) in de basis. Aanvallen was de boodschap, want Nederland moest met twee goals verschil winnen om nog hoop te koesteren.

Van der Vaart bedankte binnen het kwartier. Hij borstelde de bal in de hoek: 0-1. Heel Nederland veerde recht.

Portugal onderging, tot Ronaldo een actie opzette op links. De Real-ster kapte en trapte, maar zijn bal stierf op de zijkant van de paal. Portugal herstelde het evenwicht en kreeg nog twee prima kansen. Zo mocht Postiga alleen op Stekelenburg afgaan, maar de bleke spits besloot te slap.

De goal kon niet uitblijven: Ronaldo, in uitstekende doen, werkte een doorsteekpass beheerst af. Ronaldo had de smaak te pakken na de 1-1. Het was al Portugal wat de klok sloeg, met kans op kans. Oranje werd helemaal overspoeld en mocht heel blij zijn met de 1-1 na 45 minuten.

Ronaldo doet een kwartier voor tijd licht uit
Portugal sprankelde minder na de pauze, maar behield de controle. Bovendien verdiende Willems enkel rood na een wilde tackle. De ref was bijzonder mild.

Nederland leefde op hoop, meer niet. Huntelaar, de diepe spits waar het volk om vroeg, bleef onzichtbaar. Alleen Vlaar dreigde met een kopbal.

Ronaldo bleef de gevaarijkste man en bediende eerst Coentrão en daarna Nani. Die laatste trapte vanaf drie meter pal op Stekelenburg. Ronaldo  deed het dan maar zelf na een knappe counter. Een kwartier voor tijd deed hij het licht uit in Nederland. Dat verlaat roemloos het EK, met een nul op negen. Portugal speelt tegen Tsjechië in de kwartfinales.

(belga)