Vrijdag was er opnieuw een kortstondige elektriciteitspanne in grote delen van Grobbendonk, Vorselaar en Nijlen. Oorzaak was een probleem in het transformator-hoogspanning station (TS) in Nijlen.

"Er volgde een automatische herstart wat voor schade aan elektrische toestellen kan gezorgd hebben", zegt Grobbendonks burgemeester Marianne Verhaert (GiB).

Ook de afgelopen dagen waren er al enkele stroomonderbrekingen in Grobbendonk, Nijlen en Vorselaar. Woensdagavond rond 23.15u, en later die nacht rond 4u en 5.15u.

Volgens netbeheerder Elia en Fluvius waren vogelnesten in de hoogspanningscabine toen de oorzaak maar het probleem leek dus nog niet helemaal opgelost.

Dit heropstarten heeft opnieuw een impact op de ruime regio. De hoogspanning die op het basisstation uitviel, wordt automatisch opgevangen door 2 grote back-up-modules. Dit geeft telkens een vervelende herstart (en eventueel schade aan toestellen) tot gevolg.

Tot vanmorgen duidelijk werd wat de echte oorzaak was: een grote groep ooievaars die al enkele dagen in de omgeving een rustpauze houdt.

"Wanneer ooievaars uitrusten op de hoogspanningslijn en daarbij de lijn raken, kan dat een kortsluiting geven", zegt Marie-Laure Vanwanseele, woorvoerster van Elia. 'Gemakkelijk is dat niet, mogelijk is het wachten tot deze charmante vogels vertrekken.  Sommigen kunnen sterven door elektrocutie."

Wie schade heeft opgelopen door de plotse herstart van de stroom, kan daarvoor z'n verzekering aanspreken en Elia aansprakelijk stellen. (mv)  Foto Natuurpunt MV - archief.