Tot eind 2018 voert Elia uitzonderlijke onderhoudswerken uit op de 70kV-hoogspanningslijn tussen Herenthout en Mol. De netbeheerder laat verouderde loodverf van 100 pylonen verwijderen en brengt een nieuwe, milieuveilige verflaag aan. Tijdens de werken blijft de hoogspanningslijn deels in dienst, zo meldt Elia in een persbericht.

De masten op deze hoogspanningslijn dateren van 1954 en dragen meerdere loodverflagen. Omdat loodverf goed beschermt tegen corrosie was dit een courante verfkeuze.

De verflaag is nu echter aan vervanging toe. De nieuwe milieuveilige verf zal de pylonen beschermen tegen veroudering en de weersomstandigheden, aldus Elia.

Gespecialiseerde onderaannemers voeren de werken uit. Daarbij komt rond elke mast een steiger, afgedekt met zeilen, zodat een gesloten volume ontstaat. Zo kunnen er geen verfschilfers in het milieu terechtkomen. Na afloop controleren Elia en een externe bodemdeskundige de directe omgeving van de masten om te verzekeren dat alle milieumaatregelen nageleefd werden.

De schilderwerken hebben plaats in de gemeenten Herenthout, Herentals, Olen, Geel en Mol en duren naar verwachting tot einde 2018. (Belga)