Vanaf vandaag tot 12 mei vinden de Europese Hartfalendagen plaats. Een sensibilisering rond de ziekte hartfalen is meer dan nodig, want de 'kanker van de cardiologie' kan en moet beter opgevolgd worden.

Daarom slaan voor het 9e jaar op rij verschillende Belgische werkgroepen rond hartfalen en cardiovasculaire verpleegkunde, en de Belgische Cardiologische Liga de handen in elkaar.

Ontdek de verschillende activiteiten die vanaf vandaag tot begin juni worden georganiseerd in tal van ziekhuizen in Vlaanderen en Brussel, spreek met artsen die de ziekte proberen te beheersen, en leer meer over hartfalen aan de hand van workshops, infostanden- en sessies, posters en flyers, symposia, seminaries en video's in de ziekenhuizen.

Tot 400.000 patiënten tegen 2040
Hartfalen, wordt de nieuwe 'kanker van de cardiologie' genoemd. Het is een chronische progressieve aandoening die ontstaat wanneer het hart niet genoeg bloed naar de organen kan pompen.

Door besparingen op het aantal beschikbare middelen, het niet terugbetalen van onderzoeken en technieken, en de vermindering van verpleegkundigen in hartfalencentra, vormt de aandoening een bedreiging voor het gezondheidszorgsysteem in België.

De Belgische Werkgroep over Hartfalen (BWGHF), de Belgische Cardiologische Liga en patiëntenvereniging 'Mon Cœur Entre Parenthèses' trekken dan ook aan de alarmbel: Als de Europese aanbevelingen voor hartfalen in België niet worden
toegepast, riskeren we een verdubbeling van het aantal patiënten tegen 2040.

Leven met hartfalen :

Verminder uw zoutverbruik.
Zout kan ervoor zorgen dat te veel vocht opgestapeld blijft in het lichaam. Hierbij enkele raadgevingen om de hoeveelheid zout in uw voeding te beperken :
geen zoutvat aan tafel, geen zout gebruiken in de bereiding of koken van het eten. Gebruik specerijen of kruiden in de plaats.

Neem de gewoonte de etiketten te lezen (de ingrediënten staan erop vermeld)
maak een goede keuze van voedingswaren.

Schrap van uw voeding:

gerookte en gedroogde charcuterie, américain préparé
alle vlees-, groenten- en visconserven
voorbereide diepgevroren schotels
kant en klare schotels
aperitiefkoekjes, -nootjes en chips
bouillonblokjes, vleesextracten
diepgevroren soep, soep uit dozen of uit zakjes
vette, gezouten etenswaren
Vichy water, soda water, Appollinaris.

Kies :

plakjes gebraden rundsvlees (roti), rauwe americain, eieren, platte kaas, mozzarella
Belgische kazen zijn veelal minder gezouten dan Franse of Hollandse kazen (bv. : passendale, maredsous, affligem, chimay, nazareth...)
niet-voorbereide diepvriesproducten
gekookte hesp, niet gerookte charcuterie van gevogelte en gewone kazen kunnen gebruikt worden, maar met mate.

Een voedingsdeskundige (diëtiste) kan u helpen met het samenstellen van menu's die aangepast zijn aan uw problemen, vooral in het geval u diabetespatiënt bent of indien uw cholesterolwaarde te hoog ligt.

Alle info : http://www.hart-falen.be/

Deelnemende centra: Sint-Jozefskliniek, Izegem | UZ Gasthuisberg, Leuven | AZ Sint Lucas, Gent | AZ KLINA, Brasschaat | ZOL, Genk | OLV Ziekenhuis, Aalst | AZ Turnhout campus St.- Elisabeth, Turnhout | AZ Delta, Roeselare | AZ Glorieux, Ronse | UZ Brussel, Brussel.