U bent hier

"Elke dag tot einde legislatuur zal nuttig zijn voor burgers", verzekert premier

Nationaal | Vlaanderen
09.05.2018 - 15.36u
Door: Herman Gezelle

"Elke dag tot het einde van deze legislatuur moet en zal nuttig zijn voor onze burgers". Op die manier probeerde premier Charles Michel woensdag het beeld te counteren dat "de dash" uit zijn regering is verdwenen. Open Vld-fractieleider Patrick Dewael zette zich af tegen vervroegde verkiezingen.

"Met zo'n sociaal-economisch palmares zou je wel gek zijn om in de laatste rechte lijn naar de kiezer te stappen", benadrukte Dewael.

Het was N-VA-voorzitter Bart De Wever die vorige week stelde dat momenteel "de dash" wat uit de regeringsploeg is verdwenen en dat richting de lokale verkiezingen in oktober bij alle coalitiepartijen het vermogen ontbreekt om "donnant donnant" tot iets te komen en toegeeflijkheid te tonen.

Premier Michel kreeg tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer vragen van Dewael en Kristof Calvo (Groen) over die uitspraken.

Calvo riep de premier op aan de slag te gaan met drie grote dossiers: het energiepact, het investeringspact en de begroting. "Over deze drie dossiers mag u niet toegeven aan De Mol in uw regering", doelde het groene Kamerlid richting N-VA. "Als het van Bart De Wever afhangt, was de benoeming van Cédric Frère (bij de Nationale Bank) het laatste wapenfeit van deze regering".

Opvallend was dat Open Vld-fractieleider Patrick Dewael zich letterlijk afzette tegen de piste van vervroegde verkiezingen, die enkele maanden geleden al eens de kop opstak. Hij somde de hervormingen op die de regering doorvoerde en concludeerde dat je wel gek zou zijn om "met zo'n palmares" de stekker uit de regering te trekken.

Hij pleitte er voor de komende maanden werk te maken van de verhoging van de werkzaamheidsgraad, die met 69 procent in ons land aan de lage kant blijft, en dat ondanks het hoge aantal vacatures.

"Als je die omhoog krijgt, moet je niet zoals sommige partijen voorstellen hakken in de sociale zekerheid, maar dan krijg je een overschot op de begroting", stelde de Vlaamse liberaal.

De premier sloot zich aan bij Dewael. "Wij zullen ambitieus blijven", verzekerde hij. De Michel bevestigde dat "zonder correcte oplossing" de forse groei van het aantal vacatures "een rem kan zijn op de economische groei in de toekomst". "Elke dag tot het einde van deze legislatuur moet en zal nuttig zijn voor onze burgers", besloot de eerste minister. (belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto