Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) trekt 4 miljoen € uit om van elke Vlaamse gemeente een 'smart city' te maken. Antwerpen pakte daar eerder dit jaar al mee uit.

Door honderden sensoren te plaatsen in vuilnisbakken, waterleidingen, parkeerplaatsen en zelfs de verwarmingsketels van inwoners en die allemaal met het internet te verbinden, wordt een schat aan gegevens verzameld.

De bedoeling is die gegevens op termijn beschikbaar te stellen aan ontwikkelaars. De regering wil het experiment dat in Antwerpen werd opgezet nu over heel Vlaanderen uitrollen.

"Slim parkeren, gezondheidszorg op afstand, efficiënt energieverbruik, ... de innovatieve mogelijkheden van het internet of things om het leven aangenamer en duurzamer te maken lijken eindeloos.

Voor Vlaanderen ligt hierin een kans om niet enkel mee te zijn met de vierde industriële revolutie, maar om zelf een pionier en topspeler te worden in de geconnecteerde wereld. Met een enorm potentieel in baanbrekende nieuwe technologieën en een ontluikend kmo-ecosysteem heeft onze regio alvast de grondstoffen in handen.

Tijd om een versnelling hoger te schakelen door op een slimme manier samen te werken aan een slimmer, beter en duurzamer Vlaanderen", vindt Muyters.

Begin dit jaar bouwden Vlaanderen, de stad Antwerpen en het Leuvense onderzoekscentrum imec samen 'City of Things' uit, een digitale stad verweven met de werkelijke stad om de mogelijkheden van smart cities te onderzoeken. In deze proeftuin wordt de technologie door gebruikers in de praktijk getest.

Vandaag worden de lessen uit dit project doorgetrokken naar Vlaanderen.

€4 miljoen

De Vlaamse regering stelt €4 miljoen beschikbaar, waardoor alle Vlaamse steden en gemeenten de kans krijgen om uit te zoeken wat het internet of things voor hen kan betekenen. Met dit project kunnen ze kennis opdoen over de technologie, over de noden van de gebruikers en de zakelijke kant.

Imec

Ze worden hiervoor bijgestaan door imec uit Leuven, 's werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiecentrum op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie.

Daarbij gaat veel aandacht naar een open aanpak, zodat toepassingen die in de ene gemeente ontwikkeld worden ook mogelijkheden bieden om in een andere stad mee aan de slag te gaan.

Het aantal dataconnecties, samenwerkingsverbanden en uiteindelijk dus ook het aantal innovatieve toepassingen, nemen zo immers exponentieel toe.

Ook het 'Smart Flanders-project' van minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans past in die visie.

"Het leven aangenamer en duurzamer maken met alles wat onze technologie te bieden heeft, dat is waar city of things om draait. Vandaag is het tijd om een versnelling hoger te schakelen door ervoor te zorgen dat elke Vlaamse stad of gemeente, hoe groot of hoe klein ook, de mogelijkheid heeft na te denken over wat het internet der dingen voor hen kan betekenen.

Als we het vandaag slim aanpakken door samen te werken, zetten we Vlaanderen in de toekomst op de kaart als dé slimme regio van Europa, de voorloper in smart cities en het internet of things", zegt minister Muyters.

De plannen van Philippe Muyters werden voorgesteld in de gemeente Bonheiden, die zelf al sterk aan de slag gegaan is met smart city-toepassingen, waaronder de slimme fietsscanner van de kinderen van de gemeentelijke basisschool.

Guido Vaganée (N-VA), de burgemeester van Bonheiden, onderstreepte daarbij hoe belangrijk het is dat deze oproep openstaat voor elke Vlaamse stad en gemeente. Zij hebben tot eind januari de kans om een project in te dienen en tegen april zal uit die voorstellen een selectie worden gemaakt.

Om hun project vorm te geven kunnen ze steeds de hulp inroepen van het Leuvense onderzoekscentrum imec. (pb-pm)