Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

E’Log Automation (Herentals) : '109 jaar supply chain ervaring gebundeld in no-nonsense onafhankelijke integrator'

Wim Heylen

Sacha Van Droogenbroeck (SSI Schäfer en Dematic), Jan Vercammen (Egemin Group en Dematic), Patrick Hennebert (SSI Schäfer) en Marc Guns (Egemin Group, Van Looy Group en Dematic) richten in Herentals E’Log Automation op, een onafhankelijke ‘turnkey integrator’ van logistieke automatisatie.

De startup gaat prat op een doorgedreven flexibiliteit in een markt die steeds vaker modulaire logistieke oplossingen vraagt en waar e-commerce steeds vaker de norm is. E’Log Automation heeft de ambitie om op vijf jaar tijd een jaaromzet van 25 miljoen euro te draaien. Die doelstelling is echter volledig ondergeschikt aan de filosofie: “een no-nonsense partner zijn voor kleine en middelgrote projecten en uitgroeien tot een referentie in de Benelux”, aldus CEO Sacha Van Droogenbroeck. 

Gezamenlijke filosofie van doorwinterde vakmensen

De multinationals in de supply chain automation hebben veelal processen die ingericht zijn op de implementatie van megaprojecten. De behoefte van kleine en middelgrote projecten wordt vaak niet beantwoord. De instapmarkt is nochtans in volle groei. “Terwijl er voorheen vaste logistieke oplossingen voor pakweg 10 jaar werden geïmplementeerd, is er nu steeds meer vraag naar supply chain die meegroeit op het ritme van het bedrijf. De groei van de e-commerce speelt daarin zeker een rol”, aldus Sacha Van Droogenbroeck. 

Sacha was blijkbaar niet de enige die een marktpotentieel zag liggen. “Toen de jonge, ambitieuze Sacha bij mij kwam aankloppen, herkende ik mijn eigen visie in zijn business case”, zegt Jan Vercammen, voormalig CEO van Egemin Group en nu Chairman van de Board of Directors bij E’Log Automation. Ook Marc Guns en Patrick Hennebert, twee ervaren mensen uit de sector, werden betrokken bij het project en begin mei was de oprichting van E’Log Automation een feit.

Om de runway van de jonge onderneming te verlengen, werd kapitaal gezocht en gevonden bij de Heylen Group. Jan benadrukt dat Heylen Group met 30% een significante, maar vooral ondersteunende rol heeft. “De industriële holding heeft dezelfde biotoop en een sterke reputatie op het vlak van warehousing en e-commerce.”

E’Log Automation behoudt echter een onafhankelijke werking, een visie die Wim Heylen volledig omarmt. “Bij Heylen Group geloven wij sterk in de standaardisatie en de simplificatie van logistieke automatisering. Deze participatie ligt volledig in lijn met onze portefeuille en bovenal met onze manier waarop wij ondernemingen sterker maken”, vult Wim Heylen aan.

Standaard bouwstenen moduleren

Het onafhankelijke karakter maakt deel uit van het DNA van E’Log Automation. “Wij zijn niet alleen onafhankelijk qua aandeelhouderschap, maar zijn ook niet gebonden aan merken of leveranciers”, aldus Jan.

E’Log Automation is dus geen verdeler noch producent van supply chain oplossingen. De startup moduleert een oplossing op maat en steunt hiervoor op vier bestaande technologische oplossingen:

  • AMR/AGV-picking: vooral de optimalisatie van softwareflows.
  • Automated storage: zowel semi- als volautomatische opslagtechnieken.
  • Conveyor & transport systems: oplossingen om te sorteren, transporteren, verdelen, enz.
  • Micro Fulfilment: kleinschalige warehousing oplossingen die rekening houden met de vereisten van de e-commerce (bijvoorbeeld een geautomatiseerd magazijn in de nabijheid van een supermarkt).

De startup moduleert deze standaard bouwstenen op basis van de directe logistieke noden van de klant. “Onze processen zijn ingesteld op projecten tussen 500.000 en 5 miljoen euro”, verduidelijkt Sacha. Op de (potentiële) klantenlijst van E’Log Automation staan zowel opslag- als productieomgevingen in diverse sectoren en segmenten: e-commerce, food & beverage, farma, third-party logistics, enz.

Groeiambities: filosofie en waarden boven omzet

Het vijfjarenplan van E’Log Automation windt geen doekjes om de ambities: een jaaromzet van 25 miljoen euro, actief zijn in de hele Benelux en eerste stappen zetten in de rest van Europa, vooral in Frankrijk en de DACH-landen. 

Jan Vercammen voegt er echter in één adem aan toe dat de EBITDA niet het hogere doel is: “Volgens ons heeft de markt nood aan een integrator die vertrouwen hoog in het vaandel draagt. Onze partnerships moeten weer echte partnerships van mens tot mens zijn”, aldus Jan. Sacha spreekt zelf graag over ‘Simplexity’: “Op een no-nonsense en menselijke manier eenvoud en duidelijkheid scheppen in een complexe omgeving”.

De eerste weken van E’Log Automation waren alvast veelbelovend. “Eén van de meeste gehoorde reacties uit de sector is: ‘waar zijn jullie zolang gebleven?", glimlacht Jan.  Foto rr.

Diamantstraat 8 bus 298, Herentals, België

Wim Heylen

Deel dit artikel