Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurt op 11 maart het coronavaccin van farmaceut Janssen goed. Dat heeft een bron bij de Europese Unie tegen persbureau Bloomberg gezegd.

De Europese Commissie liet donderdag weten dat het vaccin van Janssen (J&J)  vanaf april geleverd wordt in de EU. De EU heeft afspraken met de farmaceut om 200 miljoen doses te kopen, met een optie voor nog eens 200 miljoen.

De Verenigde Staten keuren vrijdag waarschijnlijk het middel van Janssen (J&J) goed. Voor zowel de EU als de VS zou dat het vierde goedgekeurde coronavaccin zijn, na Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca.

Ondertussen wachten ook de vaccins van CureVac en Novavax nog op goedkeuring van het EMA. Als de resultaten van de laatste testfase positief zijn, verwacht CureVac nog voor de zomer zijn leveringen aan de Europese lidstaten te kunnen starten.

De Commissie sloot met CureVac een raamcontract af voor de levering van 405 miljoen dosissen. België heeft er daarvan 5,8 miljoen gekocht. Met Novavax voert de Commissie preliminaire gesprekken over de bestelling van 100 miljoen dosissen.

Volgens cijfers die Europees Commisievoorzitter Ursula Von der Leyen voorlegde aan regeringsleiders zijn 20 miljoen dosissen die geleverd werden aan de 27 lidstaten, nog niet toegediend.

Dat leidt tot twijfels of de nationale gezondheidsdiensten wel snel genoeg zullen kunnen opschalen bij de verwachte toevloed van vaccinleveringen. (Bron : De specialist) Foto J&J.

Janssen Pharmaceutica Beerse is de vaccin-distributiehub voor de EU.