De zege in de Heistse Pijl ging naar de verrassende Let Emils Liepins, maar ook veldrijder Laurens Sweeck reed zich in de picture. Hij won de prijs van strijdlust, oftewel de Trofee Michael Goolaerts.

Sweeck, die vroeger vaak ging trainen met de betreurde Goolaerts, reageerde emotioneel.

De eerste ontsnapping die naam waardig in de koers kwam van Laurens Sweeck, Ruijgh, Van Kessel, Meeus en Blirka. Ze namen 4 minuten, tot de samensmelting op 55 kilometer. Zijn ontspanning leverde Sweeck de Trofee Michael Goolaerts op.

De trofee, genoemd naar de onfortuinlijke Heistse renner die tijdens Parijs-Roubaix overleed, beloont de strijdlustigste renner. Het was een emotioneel moment voor Sweeck, die samen trainde met Goolaerts.

De trofee was een schilderij van een renner op kasseien met de nummers 8 en 4 (naar het rugnummer 84 van Goolaerts in de Helleklassieker). "Ik had deze trofee liever niet gekregen", zei Sweeck.

"Ik had mijn maatje er graag nog bij gehad, maar het is nu eenmaal zo. Het is mooi van de organisatie dat ze mijn trainingsmaatj zo willen eren. Ik was met het idee vertrokken om echt strijd te leveren voor deze trofee als klein eerbetoon van mij naar hem." (VRTNWS)