Gisteren 20 januari werd het Energie- en klimaatactieplan Kempen 2020 voorgesteld aan de Heistse gemeenteraad.

Bijna een jaar geleden, op 11 februari 2014, besliste de gemeenteraad om het Burgemeestersconvenant te ondertekenen. Daarmee ging Heist-op-den-Berg de uitdaging aan om actie te ondernemen om de CO2-uitstoot op het grondgebied met 20% te verlagen tegen 2020.
Alle 29 Kempense gemeenten hebben zich geëngageerd om samen met intercommunale IOK aan de slag te gaan met het convenant. Op die manier zet de regio een krachtig statement neer dat de Kempen op de kaart zet in Vlaanderen en Europa. Het sterke signaal zal ongetwijfeld ook als hefboom werken voor het aantrekken van Vlaamse en Europese middelen naar de regio.

Uiterlijk een jaar na de ondertekening van het Burgemeestersconvenant moet een energie- en klimaatactieplan ingediend worden bij de Europese overheid. Verscheidene gemeentelijke diensten werkten samen om een gedragen document op te stellen.
In het plan zijn acties opgenomen voor verschillende sectoren die een invloed hebben op de broeikasgasuitstoot binnen de gemeentegrenzen. Zo zijn er onder andere acties opgenomen voor de gemeente als organisatie, maar ook voor wonen, mobiliteit, de tertiaire sector, industrie en landbouw.

Om de doelstelling van het Burgemeestersconvenant te halen, is het belangrijk dat de visie en strategie van het gemeentelijke klimaatbeleid gedragen wordt door de maatschappij. Participatie in de ruimste zin is daarvoor essentieel. In het actieplan zijn dan ook een aantal acties opgenomen om de participatie van burgers en andere betrokkenen te bevorderen.