U bent hier

Energie niet noodzakelijk duurder door groene stroom

Vlaanderen
13.08.2015 - 19.53u
Door: Herman Gezelle

De doorrekening van de historische exploitatietekorten, en -overschotten van de groenestroomcertificaten kan een verschillende impact op de distributienettarieven hebben. Dat meldt de regulator Vreg.

Afhankelijk van de intercommunale kan de jaarlijkse factuur, exclusief btw, de komende drie jaar tot 58 euro goedkoper of 174 euro duurder worden voor een doorsnee Vlaams gezin. Dat meldt de Vlaamse energieregulator Vreg.

Begin juli oordeelde de Brusselse beroepsrechter dat de Vreg moet beslissen wat er met die zogenaamde saldi uit de periode 2010-2014 moet gebeuren. Die tekorten, maar blijkbaar ook overschotten, hadden de distributienetbeheerders opgebouwd omdat ze massaal groenestroomcertificaten moesten uitbetalen door het succes van de zonnepanelen.

De Vreg maakte nu een rekeningoefening - een "indicatieve simulatie" - over de mogelijke impact van de doorrekening aan de eindgebruiker.

De Vreg overweegt om de saldi over minstens drie jaar af te bouwen, waarna het distributienettarief weer naar de oude situatie zou gaan.

De Vreg maakte de oefening ook indien de historische saldi over 5 en 10 jaar doorgerekend worden. De cijfers zijn exclusief btw omwille van de mogelijke verhoging van de btw op elektriciteit van 6 naar 21 procent op 1 september.

De federale regering nam die beslissing met de taxshift, maar de federatie van elektriciteitsleveranciers zei eerder bijvoorbeeld dat 1 september niet haalbaar is. (vreg)

imageMeer nieuws

Freelance copywriter Bert Moons : 'DeSchrijfwerkerij straf verhaal, ik zou volgens artsen niet meer kunnen schrijven,

Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Vlaanderen 06.12.2021 - 18.58u reading time7min

Bevelaar en freelance copywriter Bert Moons (49) heeft een nieuw schrijfbureau opgericht.

Met DeSchrijfwerkerij.be wil hij een bureau op de markt brengen met de flexibiliteit van een freelance copywriter. De oprichting van een nieuw schrijfbureau is op zich geen groot nieuws, maar wel wanneer je weet dat gespecialiseerde artsen Bert enkele jaren geleden vertelden dat hij nooit nog zou kunnen schrijven.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto