Stroomleveranciers Electrabel, Eni, Eneco, Essent en EDF Luminus weigeren een netvergoeding aan te rekenen aan de eigenaars van zonnepanelen. Dat schrijft De Standaard. De energieleveranciers vrezen immers dat vele klanten die niet zullen betalen.

Wie zonnepanelen bezit, moet vanaf dit jaar een vergoeding betalen van gemiddeld 53 euro per kilowatt geïnstalleerd vermogen. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) voerde de netvergoeding in om de eigenaars van zonnepanelen op een billijker manier te laten bijdragen aan de stroomdistributie.

Mensen met zonnepanelen moeten het bedrag betalen aan hun energieleverancier, en die stort dat op zijn beurt dan door naar de netbeheerders, Eandis en Infrax. Vijf grote energieleveranciers willen die vergoeding echter niet aanrekenen bij hun klanten. Het gaat om Electrabel, Eni, Eneco, Essent en EDF Luminus.

Rechtzaak : uitspraak afwachten

"Onze leden denken dat er een groot risico is dat hun klanten niet gaan betalen", zegt Mark Van den Bosch van FEBEG, de federatie die de stroomleveranciers vertegenwoordigt. "Tegen de netvergoeding voor mensen met zonnepanelen loopt immers een rechtszaak, en klanten zijn wellicht niet geneigd om te betalen vooraleer er een uitspraak is."

Doordat sommige energieleveranciers de netvergoeding wel doorrekenen en andere niet, is er ongelijkheid op de markt. De Vlaamse energieregulator VREG heeft nu van minister Van den Bossche de opdracht gekregen te bemiddelen in de zaak. (belga)