Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Energieloze nachten in Heist-op-den-Berg vanaf 9 januari

Heist-op-den-Berg wil, zoals vele lokale besturen, meegaan in het energiezuinige verhaal. Dat betekent dat het lokale bestuur ervoor kiest om vanaf 9 januari  de energieloze nachten in te voeren.

Energieloze nachten

Na overleg met de omringende buurgemeenten en Fluvius, de netbeheerder van de openbare verlichting, besloot het lokale bestuur van Heist-op-den-Berg om de straatverlichting langs gemeentewegen ’s nachts te doven. Dat gebeurt vanaf maandag 9 januari, van zondagavond tot en met vrijdagmorgen tussen 23 en 5 uur.

De lichten worden niet gedoofd op vrijdag- en zaterdagnacht. Op de gewestwegen verandert er niets: dat is op de N10 - Liersesteenweg - en op de N15 - Westmeerbeeksteenweg, Dorpsstraat, Heistseweg, Westerlosesteenweg, Paul Van Roosbroecklaan, Boudewijnlaan en Mechelsesteenweg.

Opgelet, doordat de gemeente- en gewestnetten niet volledig gescheiden zijn, zullen bepaalde straatlichten op gemeentewegen toch blijven branden. Burgers die een straatlicht alsnog zien branden, hoeven dat dus niet te melden aan het lokale bestuur of aan Fluvius. Op www.heist-op-den-berg.be/energieloze-nachten vind je een overzicht van welke verlichting gedoofd wordt en welke blijft branden.

Ga je de gemeente uit, dan zal je in de week ’s nachts merken dat ook heel wat buurgemeenten voor de energieloze nachten gekozen hebben.

Het lokale bestuur zet bovendien sinds 2019 volop in op het verledden van de openbare verlichting. Momenteel is 26% van de openbare verlichting uitgerust met led. In 2030 willen we alles omgebouwd hebben naar ultrazuinige ledverlichting.

Het doven en verledden heeft naast een positief effect op het milieu ook een gunstig effect op de financiële situatie van de gemeente. Alleen al door het doven van de verlichting hoopt het bestuur in 2023 zo’n 426.000 euro te besparen.

’s Nachts op pad? Zorg dat je zichtbaar bent!

Het lokale bestuur beseft dat de donkere nachten een gedragsaanpassing zullen vragen. Het vraagt dan ook nadrukkelijk om extra voorzichtig te zijn als je ’s nachts toch op weg moet.

Zorg er als fietser of voetganger voor dat je goed zichtbaar bent met lichtjes en fluorescerende kledij.

Voor wie met de auto rijdt: pas je snelheid aan en houd rekening met fietsers en voetgangers.

Meer info

Deel dit artikel