Op vrijdagavond zal burgemeester Francis Stijnen van Turnhout en Karel Lansloot, regioverantwoordelijke Kempen van Eandis, de nieuwe energiezuinige feestverlichting in de stad Turnhout ter hoogte van de Zeshoek officieel in gebruik nemen.


Deze nieuwe feestverlichting is een project dat loopt over 5 jaar en werd opgezet samen met de energiediensten voor lokale besturen van Eandis. Er werd gebruik gemaakt van innovatieve, energiezuinige ledlampen. 

Elke lamp heeft slechts een vermogen van 1 watt in plaats van 15 watt bij de vorige kerstverlichting.  Zelfs met de extra boomverlichting erbij zal het verbruik nog slechts 10 % bedragen ten opzichte van de vorige verlichting. 

Daardoor kan de stad voor deze eindejaarsverlichting een aanzienlijke besparing realiseren op haar energiefactuur van ongeveer 10 000 euro per jaar, en dit gedurende de volgende vijf jaar.
 
In het project is ook voorzien dat de bestaande spankabels en de elektrische bekabeling daar waar nodig worden vervangen of verwijderd.
 
In overleg met het stadsbestuur en ook met de lokale handelaars, werd de nieuwe feestverlichting geïnstalleerd op volgende locaties:
 
-      Ledverlichting met overspanningen:
Gasthuisstraat – St. Antoniusstraat – Leopoldstraat: volledig
Korte Gasthuisstraat: van Gasthuisstraat tot aan Peeters-Govers
Herentalsstraat: Grote Markt tot Deken Adamstraat
Otterstraat: Huis Jeanne tot Grote Markt
Patersstraat:Grote Markt tot Koning Albertstraat
Warandestraat: Zegeplein tot aan St. Antoniusstraat
Victoriestraat: Zeshoek tot inrit parking Le Bon
De Merodelei: Zeshoek tot station
-      Boomverlichting:
Otterstraat (aan de kerk – hoek Draaiboomstraat)
Watertoren (bomen rond watertoren)
De Merodelei (aan Merodecenter)
Korte Gasthuisstraat (aan Carrefour).
-      Bomen balkon stadhuis:
Grote Markt.